"A pápa útban Szlovákia felé pár órára megállt Budapesten "

"A pápa útban Szlovákia felé pár órára megállt Budapesten "

A szlovák lapok némelyike így kommentálta, hogy Ferenc pápa négynapos látogatásra érkezett Szlovákiába, míg Magyarországon csupán 7 órát tartózkodott, pedig Budapesten zajlott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Negyedik alkalommal érkezett római katolikus egyházfő Szlovákiába, igaz az első három alkalommal a szláv testvériséget komolyan vevő, utazó pápaként is ismert lengyel II. János Pál látogatott el az országba.

Ferenc pápa többnapos szlovákiai útjával Zuzana Čaputová, szlovák köztársasági elnök tavaly decemberi meghívásának tett eleget. A liberális politikus további hölgyek társaságában várta a pápát a pozsonyi reptéren: az ombudsmannal, egy holokauszt-túlélővel, illetve a gyermekgondozás egyik szlovákiai úttörőjével, de természetesen jelen volt az eseményen a többi közjogi méltóság, illetve kormánytagok és egyházi vezetők is. A szláv hagyományoknak megfelelően a legkedvesebb vendégeknek járó tisztelettel, azaz sóval és kenyérrel fogadták Ferenc pápát, aki a Szlovákiában töltött három éjszakáját a pozsonyi nunciatúrán tölti szerényen berendezett szobájában.

A magyar és a szlovák látogatás idejét összehasonlítva a külföldi, illetve szlovák lapok közül több is kiemelte, hogy a pápa milyen jól megérti egymást a liberális és egyben katolikus szlovák államfővel. Ellenpontként emlegették az egyébként protestáns Orbán Viktort, aki Budapesten azt kérte Ferenc pápától, ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. A kommentátorok hozzátették, kettejüknek feltehetőleg mások az elképzeléseik arról, mit is jelent a kereszténység, utalván Ferenc pápa kiállására a menekültek mellett. Bár a hangvétel korántsem olyan harcias Szlovákiában, azért a szlovák politikai elit jelentős része is szemlesütve hallgathatja a pápa ezirányú kijelentéseit, a kevés kivételek egyike éppen a szlovák köztársasági elnök.

A Szentatya számára, úgy tűnik, tényleg nem a külcsín, hanem a belső tartalom a fontos.

Az sem okozott számára gondot, hogy Čaputová elvált és jelenlegi partnerével, a Greenpeace egyik aktivistájával „csupán” élettársi kapcsolatban él. Čaputovával több órán keresztül beszélgettek négyszemközt az elnöki palotában.

A köztársasági elnök a szokványosnak mondható ajándékok mellett a szegényebb közösségeknek szánt egészségügyi segédeszközökkel, illetve egy szlovák start up cég által kifejlesztett elektromosautó-töltővel lepte meg az egyházfőt, aki egyébként szlovákiai útján is elektromos autót használ.

Ferenc pápa később a palota kertjéből szólt Szlovákia lakosaihoz. A Szentatya beszédében kitért a só és kenyér evangéliumi jelentőségére, valamint a szlovák trikolór kék csíkja által jelképezett szláv testvériségre is felhívta a figyelmet, amelyet azonban szerinte az egyre aktuálisabb integráció során is tanúsítani kell mindenkinek. Szent Cirill és Szent Metód, Európa társvédőszentjei kapcsán megjegyezte, hogy a jó megőrzése nem a múlt megismétlését jelenti.

A pápa szlovákiai tartózkodása során fogadja a szlovák politika, közélet színe-javát. A mélyen vallásos Eduard Heger kormányfő izgatottan várta, milyen tanácsokat kap egyháza legfőbb vezetőjétől négyszemközti találkozóján. A parlament elnöke,

Boris Kollár 10 gyerekével egyetemben készült a nagy eseményre – a rossznyelvek szerint a szervezők gyermekei kilenc anyukájának már nem találtak helyet.

Hírdetés

A kormánykoalíció liberális pártjának elnöke, az ateista Richard Sulík is nagyra értékelte a pápa szlovákiai látogatását. A sportrajongó pápa örömmel találkozott az olimpiai bajnok gyaloglóval, Matej Tóthtal, valamint Peter Sagannal, a többszörös világbajnok kerékpárossal.

Ha nincs oltás…

A politikusok közül meghívót kapott ugyan a két legnépszerűbb párt, az ellenzéki Hlas és Smer elnökei, Peter Pellegrini és Robert Fico is, illetve a szélsőjobboldali parlamenti párt elnöke, Marian Kotleba, azonban egyikük sem találkozhat a Szentatyával, mivel egyikük sincs beoltva.

A tömegek számára is csak akkor nyílt lehetőség a pápával való találkozásra, ha védettek és regisztráltatták magukat. A pápa Pozsonyban a holokauszt áldozataira emlékezett a zsidó hitközség képviselőivel. Eperjesen görögkatolikus liturgiát tart, énekelni azonban nem tud rajta, mivel nemrég komoly operáción esett át. A Szentatya Sasváron, a Szlovákia védőszentjét övező kultusz központjában, a Hétfájdalmú Szűz Mária-templomban, a nemzeti ünnepnek számító szeptember 15-i ünnepnapon homíliával egybekötött szentmisét celebrál. Több, mint százezren regisztráltak a nyilvános eseményekre, de a pápa programjában szereplő további helyszíneken is rengetegen vannak jelen, miközben több televízió is közvetíti a látogatás minden nyilvános percét.

A pápa ragaszkodott hozzá, hogy ellátogasson Közép-Kelet Európa legnagyobb lakótelepén, a Pozsony részét képező Ligetfalun (Petržalka) levő Betlehem Központba, ahol Teréz anya 7 külföldi követője teljesít szolgálatot. Ugyanígy a pápa kérésére szervezték meg az ország leghírhedtebb környékének, a szinte kizárólag romák lakta Luník IX lakótelep meglátogatását is. Pár nappal a pápa érkezése előtt a szaléziak helyi közössége és utcai művészek együttműködésében az egyik lakóház oldalára szimbolikusan résekből kinövő virágokat festettek.

Ferenc pápa óriásplakátja egy lakóépület homlokzatán Kassa Luník IX városrészében 2021. szeptember 13-án. A négynapos látogatáson Szlovákiában tartózkodó katolikus egyházfő szeptember 14-én látogat el a város romák lakta lakótelepére.
MTI/EPA/Martin Divisek

Sajátos figyelem övezi ezekben a napokban Robert Bezák, volt nagyszombati érsek személyét, akit 2012-ben még  XVI. Benedek váltott le, miután az apostoli nuncius felszólítására nem mondott le hivataláról. A leváltás valódi okai a mai napig nem kerültek nyilvánosságra. Hivatalosan adminisztratív hiányosságokat róttak fel neki, de szerepet játszhatott a történésekben, hogy vizsgálatot indított elődje pénzügyi visszaélései miatt. Bezák közismerten jó kapcsolatot ápol az új pápával, Ferenccel. A Betlehem központban személyesen is találkoztak. Bezák helyzete valószínűleg nem a nyilvánosság előtt fog megoldódni, de valószínű, hogy Ferenc pápa ezt a kényes kérdést sem kerüli meg, amikor a szlovák püspöki karral találkozik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »