A pápa méltatta, Trump „helyretette" Castrót

Fidel Castro halála szomorú hír – nyilatkozott szombaton Ferenc pápa a helyi idő szerint péntek este, 90 éves korában elhunyt volt kubai vezető halálhírére reagálva. Donald Trump brutális diktátornak nevezte a volt kubai elnököt.

Az argentin egyházfő spanyol nyelvű üzenetet küldött Raúl Castro kubai elnöknek, melyben arról ír: bánatát szeretné kifejezni Fidel Castro testvérének és utódának, és tudatta: imádkozik Fidel Castro lelkének nyugalmáért. Ferenc pápa tavaly Kubában járt, és találkozott is a korábbi diktátorral, aki visszavonulása óta ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. Castro bevallottan nem hitt Istenben, a legtöbb kommunista vezetőhöz hasonlóan ateista volt, pedig szülei római katolikusnak kereszteltették meg, és a jezsuita rend iskoláiban tanult. Ferenc pápa maga is jezsuita.

Ezzel szemben Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerint Fidel Castro brutális diktátor volt, aki csaknem hatvan éven át elnyomta a saját népét. Trump közölte, Castro örökségként halálbrigádokat, tolvajlást, elképzelhetetlen szenvedést, szegénységet és az emberi jogok totális tagadását hagyta maga után. Az ingatlanmágnás szerint Kuba továbbra is „totalitárius sziget”, ám bízik abban, hogy Castro halálával az ország eltávolodik „a túl sokáig tartó rémségtől, és közelebb kerül ahhoz a jövőhöz, melyben a csodálatos kubai nép végre az oly’ nagyon megérdemelt szabadságban élhet”. Donald Trump azt ígéri: leendő kormánya minden meg fog tenni, hogy a kubaiak megindulhassanak a jólét és a szabadság felé vezető úton, s azt írja: osztozik az amerikai kubaiakkal abban a reményben, hogy Kuba „egy nap hamarosan szabad lehet”.

„Fidel Castro halála erős érzelmeket vált ki a kubaiakból, Castro emberek, családok és népe sorsát változtatta meg, óriási hatását pedig a történelem fogja feljegyezni és megítélni” – tudatta szombaton közleményben Barack Obama amerikai elnök. Obama kiemelte: az Egyesült Államok baráti kezet nyújt a kubai nép felé. Kitért az elnök arra is, hogy a két ország viszonyát csaknem hat évtizeden át viszálykodás határozta meg, de elnöksége alatt kemény munka folyt, hogy le lehessen zárni a múltat, a jövőben ne a nézetkülönbségek határozzák meg  a két ország viszonyát, hanem barátság és a jószomszédi kapcsolatok.

Vlagyimir Putyin államfő részvétét fejezte ki a kubai népnek, s hangsúlyozta, hogy Castrót joggal tartják a modernkori világtörténelem korszakalkotó jelképének. A huszadik század kimagasló egyéniségének nevezte Fidel Castrót Francois Hollande francia államfő is. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid közleményében azt írta: „Castro a múlt század történelmi jelentőségű alakja volt, s halálával egy olyan ember távozott, akit sokan hősnek tekintettek, örökségét pedig a történelem fogja megítélni”. Viszont Cecilia Malmström, a testület külkereskedelmi biztosa azt írta az egyik közösségi oldalon: Fidel Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta a népét, és furcsállja, hogy milyen sokan megemlékeznek róla.Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »