A Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadójának könyvajánlója

A Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadójának könyvajánlója

A Szent István Könyvhét alkalmából az alábbi köteteket ajánlja a Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadója az olvasók szíves figyelmébe.

A Pannonhalmi Főapátság hegyre épült monostorának múltját és jelenét egyaránt meghatározzák a könyvek. Tudjuk, hol volt az első könyvtár, tudjuk, hol másolták a bencések a kódexeket, s ha ma benézünk egy-egy szerzetes szobájába, az egyik falat biztosan egy nagy könyvespolc borítja be. A monostor legészakibb pontján ott áll a Főkönyvtár impozáns épülete, legdélibb pontján pedig ott a Bencés Kiadó. E két végpont között pedig Isten háza.

A Kiadó programja mintha a Főkönyvtár hagyományából merítene inspirációt. Miként a monostor könyvtárában, úgy a kiadói programban is ott kell lennie a Szentírásnak, a szerzetesi lelkiségnek, a kortárs teológiának és filozófiának, valamint a történelemnek is. Ám ugyanígy ott a helye a jövő támogatásának is: a gyermek- és ifjúsági könyveknek, az egyházkritikának, a sokoldalú párbeszédnek. Végül pedig meg kell osztanunk a Szent Hegy különleges kincseit: természeti szépségét, a művészetekkel folytatott dialógusát, gyógynövény- és borkultúráját, gasztronómiáját – albumok, katalógusok, CD-k, naptárak és könyvjelzők formájában.

A Szent István Könyvhét alkalmából az alábbi három kötetet ajánlja a Bencés Kiadó az olvasók figyelmébe:

Anselm Grün – Tomaš Halík – Winfried Nonhoff: Távol az Isten. Hit és hitetlenség párbeszéde

Miközben égtájunkon Isten lopva, úgyszólván feltűnés nélkül meghal, a Föld más tájain harcosok egy olyan isten nevét kiáltják, rémisztő életerővel, aki nemhogy nem halt meg, hanem csatába vonul velük, hogy szorongást és rettegést hozzon a világra, amely az ő szemükben hitetlen világ.

Legyenek bármilyen pozitív következményei az istenek és Isten trónfosztásának, égető kérdésként merül fel, hogy ki foglalja el megürült trónusukat az egyén és a társadalom tudatában. Az Istenért vívott harc ebben az értelemben sem ér véget.

Könyvünk helyt ad hit és hitetlenség feszültségének, a jelenkori ateizmus indítékait és megjelenési formáit kutatja. Szerzői személyes életrajzuk és szellemi tájékozódásuk igencsak különböző kontextusait is mozgósítják. Bátran bepillantást engednek saját történetükbe, hiszen a hit öröméről csak az adhat számot, aki maga is megismerte nagypéntek sötétségét.

Hírdetés

Anselm Grün a münsterschwarzachi bencés apátság szerzetese, Németország legismertebb lelki írója.

Tomaš Halík cseh szociológiaprofesszor, egyúttal az Egyetemi Templom igazgatója Prágában. 1978-ban titokban szentelték a csehszlovákiai földalatti egyház papjává.

Winfried Nonhoff hosszú éveken át lektorként és kiadóvezetőként dolgozott. Jelenleg könyvek szerzőjeként és tanácsadóként működik.

Martin Werlen: Már késő. Van-e remény?

„Korábban a keresztények felébresztésére mindig ugyanazt a képet alkalmaztam: öt perc múlva éjfél! Még szemléltettem is ezt egy órával. Ezúttal már nem így tettem. Azt mondtam – teljes meggyőződéssel –, hogy éjfél múlt öt perccel! Igen, kedves olvasóm, jól értette. Öt perccel a huszonnegyedik óra után. S ez hatott. Saját magamra is. A jelenlévők közül néhányan döbbenten bólogattak. Mások dermedten néztek: valóban túl késő van?”

Martin Werlen kétségbeesetten próbálja felrázni a világot: a huszonnegyedik órában vagyunk. Változtatnunk kell, ha nem akarjuk, hogy a szemünk láttára omoljon ránk minden. Vagy már ehhez is késő? A huszonnegyedik óra után vagyunk?

Az összeomlás előtti pillanatokban mégsem ér véget a történet. A Biblia számos példája azt bizonyítja, hogy Isten a huszonnegyedik óra után is azt várja, hogy ráhagyatkozzunk.

Martin Werlen emeritus apát (1962–) bencés szerzetes, pszichológus, gimnáziumi tanár. 2001–2013 között a svájci einsiedelni apátság 58. apátja, a svájci püspöki kar tagja. Magyarul is megjelent könyvei: Fókuszban. Egyházprovokációk, Pannonhalma, 2015 és Hova jutnánk? Prédikáció helyett megtérés, Pannonhalma, 2017.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »