A Palóc Világtalálkozó részletes programja és helyszínei

Alig pár nap és kezdetét veszi az első Felvidéken megrendezendő Palóc Világtalálkozó. Az augusztus 5-e és 7-e közötti eseménynek Ipolyszécsényke, illetve a vasárnapi zárásnak Ipolybalog ad otthont. Összeállt a három nap részletes programja, emellett elkészültek a tájékoztatók is.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, márciusban kezdődtek a szervezők között a szakmai megbeszélések, tavasszal kihirdették a világtalálkozóhoz kapcsolódó pályázatokat, versenykiírásokat, a nyár folyamán pedig több összegző egyeztetésre is sor került.

A főszervezők és a partnerszervezetek előkészületi munkálataik mellett Ipolyszécsényke lakossága is nagy lelkesedéssel készül a világtalálkozóra.

Pénteken, augusztus 5-én reggel emlékfaültetéssel veszi kezdetét a rendezvényfolyam a Csemadok Területi Választmánya ipolynyéki székházának udvarán.  Ugyancsak délelőtt leplezik le az ipolyszécsénykei Lipthay-kastély udvarán felállított emlékoszlopot.

A nap folyamán szervezik meg a  Kék pántlika népi ének-, népmesemondó és népzenei versenyt a kultúrházban. Mindeközben  a Lipthay-kastélyban nemzetközi szakmai tanácskozásra kerül sor.

Számos kiállítás megnyitójára is sor kerül a nap folyamán. Molnár Levente fotóművész Keresztút című fotográfiai tárlatát a helyi templomban tekinthetik meg. További képzőművészek a kultúrházban és a kastély termeiben mutatkoznak be alkotásaikkal.

Az alkotóművészek és a kiállítások között találjuk a Neves palócok arcképcsarnokát; Cziglényi Ádám és Major Lajos újságíró, testépítő életmű-kiállítását; Cziglényi Attila festőművész (USA – Kalifornia) – A történelmi Magyarország várai festményeken című tárlatát; Orgovány Anikó (H) – Himnusz, Szózat, Székely himnusz festményeinek kiállítását;  a nagydobronyi kézimunka-kiállítást; az ipolyszécsénykei Marinyec József festményeit; a százdi Gazdag Katalin Falvédők és népviseletes babák kiállítását, Kois Szilvia – ipolyvarbói szőttesek és hímesek, valamint palóc népviselet bemutatását.

A péntek estét tábortűz melletti nótázás, éneklés, illetve tüzes ostoros bemutató zárja. A részletes pénteki program ITT található.

A szombati nap palóc ételeket felvonultató versennyel indul. Az ünnepélyes megnyitót követően párhuzamosan több helyszínen zajlanak az események. A Mikszáth-színpadon hagyományőrző csoportok lépnek fel a nap folyamán.

Hírdetés

A fellépők között találjuk a Drégelypalánki Hagyományőrző Csoportot, a Nagyabonyi Citerazenekart, a  csábi Szeder Kórust, a tardoskeddi Rozmaring Dalkört, a Domaházi Hagyományőrző Egyesületet, a  Bussai Asszonykórust, a Kartali Rozmaring Hagyományőrző Néptánccsoportot, a Gyöngyöshalászi Népdalkört, a az ipolybalogi Bukréta éneklőcsoportot.

A kultúrház melletti Madách-színpadon főleg irodalmi műsorok, könyvbemutatók várják az érdeklődőket. Az angolpark zömmel gyermekprogramoknak ad otthont szombaton. Népi játszóház, mesesátor, lovaglás, íjászat és labirintus vár az érdeklődőkre.

A napot az Ismerős Arcok koncertje és táncház zárja.

A találkozó mindkét napján kézműves vásárt is szerveznek, a környékbeli és távolabbi térségekből érkező kézművesek értékes, hagyományokat követő portékákkal érkeznek Ipolyszécsénykére.

A szombati program ITT tekinthető meg.

Vasárnap az ipolybalogi Szent Korona Ünnephez csatlakozik a világtalálkozó programja. Reggel Esterházy János mellszobrának megszentelésére kerül sor a Szent Erzsébet parkban. Az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által celebrált szentmise helyszíne a hagyományokhoz híven a Kápolna-dombon lesz.

A domb tövében felállított színpad ad helyet vasárnap délután a világtalálkozó  ünnepélyes zárásának. A vasárnapi program ITT olvasható.

Az igazán sokszínű program Ipolyszécsényke belterületén valósul meg.  A kultúrház és a kastély és az általuk közrefogott udvar mellett a focipálya, illetve az angolpark és annak környéke szerepel a helyszínek között. Itt lesznek majd a színpadok, a foglalkozásoknak és előadásoknak is helyt adó jurták, a gyermekprogramok, valamint az íjászat és a lovaglás is.

A nyári hőségben is kellemes környezetet biztosít a világtalálkozó részvevőinek a lombos fákkal tarkított park. A parkerdőn át köves járda vezet a Babakúthoz, a tiszta vizű forráshoz, itt is hűsíthetik magukat a látogatók.

A Felvidék.ma részletesen beszámol majd a három napon át több helyszínen is megvalósuló világtalálkozóról.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »