A pálinka miatt indult a legújabb kötelezettségszegési eljárás

Az NGM közleménye nem győzi hangsúlyozni, hogy kiállnak egészégünk (sic!) megőrzése mellett.

A kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt – írja másodjára már helyesen az egészség szót a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Az iromány felidézi a chipsadó bevezetését, majd annak 2015-ös kibővítését, amikor is a kommersz szeszekre csaptak le. Az Index felidézte, hogy „az adó alól kivételt képeztek a gyümölcsből készülő és a gyógynövénytartalmú tömények, ami miatt a pálinkák, az Unicum és a Jägermeister után például nem kellett fizetni, ezáltal ezek az italok a többihez viszonyítva olcsóbbak tudtak maradni”.

Célpontban az egészség

„Mindezen méltányos egészségügyi szempontok ellenére az Európai Bizottság kifogásolja az elmúlt év elején elfogadott szabályozást éppúgy, ahogy korábban a kommersz szeszes italokra vonatkozó extra jövedéki adóterhet vagy éppenséggel a dohánytermékek különadójának számító, a dohányipari vállalkozások által fizetendő egészségügyi hozzájárulását is” – írja a tárca.

Ennek ellenére a magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem. A magyar kormány továbbra is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze – zárul a közlemény.

Matolcsy milliárdjai miatt jöhet a következő pofon

Kötelezettségszegési eljárást is indíthatna az EU a jegybanki alapítványok pénzszórása miatt – mondta el Magyar György a Hír TV Reggeli járat című műsorában. Az ügyvéd úgy látja: az ügyben az alapítványi kurátorok és a nemzeti banki vezetők büntetőjogi felelőssége is felmerülhet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »