A palesztinok szabadságáért emelte föl szavát a jeruzsálemi latin pátriárka a betlehemi éjféli misén

A palesztinok szabadságáért emelte föl szavát a jeruzsálemi latin pátriárka a betlehemi éjféli misén

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka az óvárosi Jaffai kapun (a muszlimoknak: Hebroni kapu) kilépve az idei szentestén is díszes kísérettel vonult át a Jeruzsálemből Betlehem városába. Betlehem városából és a Palesztin Nemzeti Hatóság más településeiről meg lehetett közelíteni az éjféli mise színhelyét, az eredeti Születés Temploma mellett a XIX. század végén épült Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplomot. De a külföldi zarándokokat a vírushelyzetre való hivatkozással Izrael nem engedte beutazni a területén keresztül a megszállt Betlehem városába – írja WAFA Palesztin Hírügynökség és a proiqra.com hírportál.

A délutáni órákban palesztin cserkészek – lányok és fiúk egyaránt – dudaszóval, dobpergéssel és fúvós muzsikával köszöntötték az éjféli misére készülődőket, s vonultak át a szűk betlehemi sikátorokban, míg végül elérkeztek a Születés Temploma előtti Jászol térre. A hivatalába tavaly beiktatott olasz Pierbattista Pizzaballa, jeruzsálemi latin pátriárka az éjféli mise keretében elmondott homíliájában – akárcsak egy évvel ezelőtt – egyértelmű politikai állásfoglalást is megfogalmazott a palesztin nép jogainak helyreállításával és a megszállt területek kiürítésével kapcsolatosan. Más szóval, fölszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a megszállt területekről, s hagyjon föl a palesztin nép elnyomásával.

A megszállt területek elhagyásáról szóló, palesztin szemszögből nézve eredménytelen nemzetközi politikai színjátékra utalva a latin pátriárka hangsúlyozta: „A palesztin emberek már beleuntak abba, hogy mindig csak várjanak arra az időre, amikor végre méltóságban és szabadon élhessenek a saját földjükön és otthonaikban” – mondta, majd hozzáfűzte: „Szinte fülsüketítően hangos a palesztin nép fájdalmának hangja. Ez a nép követeli az igazságot, s vágyik a szabadságra.”

Hírdetés

„A palesztin emberek nem elégszenek meg azzal, hogy Izrael beutazási vagy kiutazási engedélyeket, illetve munkavállalási engedélyeket állítson ki számukra. A palesztinok ennél többre vágynak, mégpedig arra, hogy adják meg a nekik járó jogokat, s arra, hogy legyen vége a hosszú évek óta tartó megszállásnak és erőszaknak” – hangsúlyozta a pátriárka. Pizzaballa beszéde végén örömét fejezte ki, amiért az izraeli blokáddal sújtott Gázai övezetből néhány katolikus hívő mégiscsak eljutott a betlehemi éjféli misére. „Imádkozunk, hogy Betlehembe újra tömegével érkezzenek a keresztény zarándokok, amint ez korábban lenni szokott”, mondta Pierbattista Pizzaballa, Jeruzsálem latin pátriárkája.

Az éjféli misén Muhámmád Istájjá (népnyelven: Shtayye – Stájje) palesztin miniszterelnök is megjelent, akit a szentmisét celebráló Pierbattista Pizzaballa külön üdvözölt. Az éjféli mise előtt a palesztin miniszterelnök a Szent Katalin-plébániatemplomot fenntartó, s a XIX. század végén azt építtető ferencesek kolostorában ünnepi vacsorán vett részt. A vacsora elköltése után mondott beszédében a palesztin miniszterelnök kijelentette: „Minden ember igazságon és az emberi méltóságon alapuló békében kíván élni. Az ünnep összehoz minket, miközben a megszálló Izrael úttorlaszokkal, Jeruzsálemet és Betlehemet fallal körülvéve, valamint a Gázai övezet sújtó blokádjával elválaszt minket”.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: Szentföldön élő keresztények töltötték meg a betlehemi Születés Templomát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »