A palesztinok és a Vatikán is aggódik Trump miatt

A palesztin elnök Moszkvához fordult, hogy segítsen megakadályozni az amerikai követség Jeruzsálembe való áthelyezését. Eközben távozik Washington szentszéki nagykövete, aki szerint Trump teljesen kiszámíthatatlan.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte Oroszországot, vegye rá az Egyesült Államokat, hogy ne helyezze át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

    Ezt Száeb Erekát, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára közölte pénteki moszkvai sajtóértékezletén. Erekát egy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló levelet vitt erről Abbásztól az orosz fővárosba, amelyet a nap folyamán korábban átadott Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.

    Erekát az orosz diplomácia vezetőjével találkozva megerősítette, hogy Mahmúd Abbász hajlandó lenne Moszkvában találkozni Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva már tavaly szeptemberben kész lett volna helyet adni egy ilyen csúcstalálkozónak, és továbbra is kész erre.

    Lavrov Erekáttal találkozva hangsúlyozta a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások felújításának szükségességét, hozzátéve, hogy Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel kész elősegíteni ezt.

    Jeruzsálem a zsidó, a keresztény és a muszlim vallás számára is szent város, jövője pedig a hosszabb ideje szünetelő izraeli-palesztin béketárgyalások egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdése. Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy az egységes és oszthatatlan Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként kell elismerni, a palesztinok viszont abból nem engednek, hogy az Izrael által megszállt és annektált Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam központja legyen. A többségében palesztinok lakta városrészt az 1967-es hatnapos háború alatt foglalta el Izrael, de annektálását a nemzetközi közösség nem ismeri el.

    A legtöbb ország izraeli nagykövetsége Tel-Avivban található.

 

Washington távozó szentszéki nagykövete szerint Trump kiszámíthatatlan 

 

A Vatikánban és a katolikus egyházban erős az aggodalom Donald Trump megválasztott amerikai elnök miatt, akit kiszámíthatatlan embernek tartanak – nyilatkozta Ken Hackett az Egyesült Államok távozó szentszéki nagykövete a HuffintgtonPost.it hírportálon pénteken közölt interjúban.

    Ken Hackett kijelentette, hogy a Szentszéknél akkreditált többi külföldi nagykövet körében mély aggodalmat tapasztal amiatt, hogy az Egyesült Államok elnöke “folyamatos meglepetés, ezért nem tudják, mit várjanak tőle olyan kérdésekben mint Palesztína, az emberi jogok és a migráció”. Hozzátette, véleménye szerint nehéz jelenleg megmondani, milyen lesz Donald Trump elnöksége.

    A három és fél éve kinevezett amerikai szentszéki nagykövet önként távozik posztjáról: Ken Hackettet Barack Obama nevezte ki, de szolgálatát nem kívánja Donald Trump elnöksége alatt is folytatni.

    Ken Hackett szerint a megválasztott elnök és a Vatikán közötti legjelentősebb diplomáciai ellentét a migrációt érinti. Ferenc pápa tavaly februárban a mexikói apostoli látogatásáról hazatérőben azt mondta, hogy aki falakat akar csak építeni hidak helyett, az nem keresztény. Később a szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szavait nem szánta személyes támadásnak az akkor még az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump ellen, aki az amerikai-mexikói határfal ígéretével kampányolt. Donald Trump úgy reagált, senki sem mondhatja meg, ki jó keresztény, és a katolikus egyházfőt túlzottan politizálónak nevezte.

     Donald Trump novemberi választási sikerét Pietro Parolin szentszéki államtitkár azzal kommentálta: a Vatikánban imádkoznak érte és azért, hogy “Isten támogassa őt hazája, illetve a világ békéjének és jólétének szolgálatában”.

    A távozó amerikai nagykövet kinevezendő utódának is üzent, hangoztatva: “tudnia kell, hogy a szentszéki nagykövetnek kapcsolatokat és nem üzletet kell kötni a Vatikánban”. Figyelmeztetett arra is, hogy a Szentszék aktív szerepe folyamatosan erősödni fog a világban.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »