A nyugdíjplafon miatt kisebb lesz a nyugdíj

A nyugdíjplafon miatt kisebb lesz a nyugdíj

A pénzügyminisztérium szerint a nyugdíjplafon bevezetését további reformokkal kellene összekapcsolni. Arra is figyelmeztet, hogy csökkenhet a nyugdíjak összege a plafon hatására.

Akár a GDP 3,6 százalékával is nőhetnek 2070-re a nyugdíjak költségei, attól függően, hogy a parlament milyen változatot fogad el. 
Már a Smer is 64 éves felső határról beszél a férfiak esetében, a nőknél pedig akár 62 évre is csökkenhet a korhatár. Ezt a változatot támogatja az SNS, a Sme rodina és az OĽaNO is, igaz egyes feltételekben vannak különbségek.

A pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézete (IFP) tegnap nyilvánosságra hozott elemzésében kiszámította a várható hatásokat. Peter Kažimír pénzügyminiszter is negatív hatásokról beszélt, „Ha már plafon, akkor minél magasabb, és egységes a férfiak és a nők számára” – jelentette ki a Hospodárske novinynak a pénzügyminiszter. 

Hírdetés

A legerősebb negatív hatásokat úgy védené ki, hogy a plafont összekapcsolná az adósságfékkel. Ez komoly intézkedéseket ír elő, ha az államadósság átlépi a 55 százalékos küszöböt, de már 50 százaléktól spórolásra kényszerít. „A pénzügyminisztérium olyan javaslatot készít elő, amely része lehetne a nyugdíjkorhatár plafonját meghatározó törvénynek, és egyben összekapcsolná ezt a jogszabályt az adósságfék-törvénnyel” – jelentette ki Kažimír.

A pénzügyminiszter szerint újra kell gondolni az ország migrációs politikáját is, mivel a lakosság elöregedése egyre gyorsul. 2070-re 1 nyugdíjasra már csak 1,5 aktív korú állampolgár jut, míg jelenleg ez az arány még 3,2. „Ez az egyetlen módszer, ahogyan pótolni tudnánk a hiányzó születéseket” – mondta a miniszter a migrációról. Emellett szerinte javítani kell a munka termelékenységét, mivel a magasabb fizetések szintén hozzáhárulnak a magasabb nyugdíjakhoz.

Az IFP elemzése szerint a korhatárplafon komoly nyugdíjcsökkenést is eredményezhet. Példa erre Lengyelország, ahol a plafon a férfiak esetében 65 éve, a nőknél 60. „A lengyel nyugdíjak jelenleg az átlagbérnek mintegy 50 százalékát teszik ki, de ez az arány 2070-re 25 százalékra csökkenhet” – írják a pénzügyminisztérium elemzői.
 

A jogszabályt júniusi ülésén kezdi tárgyalni a parlament, a koalícióból a Híd ellenzi, ám két ellenzéki párt is az SNS és a Smer törvényjavaslata mellé állhat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »