A nyugdíjasok nem értik a pénzügyi fogalmakat – Könnyen ráfizethetnek tájékozatlanságukra és jóhiszeműségükre

A nyugdíjasok nem értik a pénzügyi fogalmakat – Könnyen ráfizethetnek tájékozatlanságukra és jóhiszeműségükre

A nyugdíjasokra leselkedő pénzügyi veszélyekre hívta fel a figyelmet a közvetítői szövetség. A nyugdíjasok ugyanis gyakran szépen hangzó szólamok, ígéretek miatt vásárolnak terméket vagy szolgáltatást. Elég ha meghallják, hogy kedvezményes, akciós, megéri, alacsony kamatú, vagy törlesztő részletű, és már hagyják is magukat meggyőzni, ahelyett, hogy átszámolnák, megéri-e számukra az adott termék vagy szolgáltatás, illetve nem fizetnek-e rá sokat.

A nyugdíjasok pénzügyi szempontból továbbra is az egyik legkiszolgáltatottabb korcsoporthoz tartoznak, melyen a járványhelyzet csak rontott. A Pénzügyi Közvetítők és Tanácsadók Szövetsége a nyugdíjasokra leselkedő veszélyekre figyelmeztet.

Igaz ugyan, hogy az idősebb korosztály képes figyelni az árak alakulását, másrészt ugyanakkor nincs tisztában az egyes kockázatokkal, melyek így akár az egész összespórolt vagyonukat veszélyeztethetik.

„Gyakran maguk élnek, nem ismerik a gazdasági terminológiát, nem értenek a pénzügyekhez, a technológiai illetve digitális szolgáltatásokhoz. Sokszor az emóció, a hiszékenység az, ami eluralkodik rajtuk, és hagyják magukat rábeszélni olyan ajánlatra is, mely előnytelen a számukra,“

Hírdetés

fogalmazott Darina Huttová, a szövetség elnöke.

A leggyakrabban az olyan szavak hatására döntenek egy-egy termék vagy szolgáltatás megvétele mellett, mint a kedvezmény, akció, alacsony kamat, vagy törlesztő részlet. A szakértő szerint azonban ritkán érdeklődnek a vásárlás valódi feltételei iránt.

Komoly kockázatot jelentenek ezen korosztály részére az energiaszolgáltatással házaló cégek, a nem banki szubjektumok hitelkártyái, melyek első hallásra gyorsan, könnyen, készpénz nélkül teszik elérhetővé az adott terméket, mely végső esetben azonban magas kamatot és törlesztő részletet jelent.

Huttová szerint az alacsony tájékozottság továbbra is komoly problémát jelent.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »