A nyugdíjasok januártól nem fizetnek koncessziós díjat

A nyugdíjasok jövő év januárjától már nem fizetnek tévé- és rádió-üzembentartási díjat. A parlamenti képviselők ugyanis támogatták a Szlovák Nemzeti Párt erre vonatkozóan beterjesztett javaslatát.

Andrej Danko pártelnök a jövőben a koncessziós díjak fizetésének teljes mértékben való megszüntetését tervezi. „Összesen 8 millió euróról van szó, mely kihat a Szlovák Rádió és Televízió költségvetésére, pótlására az állami bevételekből kerül sor. A közszolgálati rádió és televízió működését az államnak kell finanszíroznia” – magyarázta Danko.

A rádió- és tévé-üzembentartási díj alapösszege háztartásonként havi 4,64 euró. Ennek a felét, havi 2,32 eurót fizetik a nyugdíjasok (öregségi, rokkant, özvegyi és árvasági nyugdíjra jogosultak), valamint az anyagi szükséghelyzetben lévők.

Hírdetés

Egyáltalán nem kell koncessziós díjat fizetnie annak, aki súlyosan egészségkárosodott személlyel él egy háztartásban, illetve maga súlyosan egészségkárosodott.
Ugyancsak mentesülnek a koncessziós díj fizetésének kötelezettsége alól egyes munkáltatók is, mint például az iskolák, iskolai létesítmények, kórházak, gyógyintézetek és szociális otthonok.

Azáltal, hogy a nyugdíjasok mentesülnek a koncessziós díj fizetése alól, az állami költségvetés 8 millió euróval lesz szegényebb. A javaslat parlamenti vitája során Eduard Heger (OĽaNO ) képviselő a következő megjegyzést tette:

Szerinte ugyanis a nemzetieknek ezt mindjárt a hatalomra kerülésük első évében kellett volna javasolniuk. „Ez az összeg nem segít az embereken, még annak ismeretében sem, hogy a nyugdíjasoknak minden euró számít” – jegyezte meg Heger.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »