A nyugat-balkáni országok vezetői részt vesznek az EU-Nyugat-Balkán-csúcson

Részt vesznek az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok közötti csütörtöki uniós csúcson Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia vezetői – jelentették be maguk a nyugat-balkáni vezetők szerdán.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, Edi Rama albán miniszterelnök és Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfő kedden egyeztetett arról, hogy részt vegyen-e a csütörtökön Brüsszelben tartandó EU-Nyugat-Balkán-csúcson, amelyen egyik ország számára sem várható előrelépés. Szerbiával egyetlen csatlakozási fejezet sem nyílik meg, mert nem egyeztette össze külpolitikáját az Európai Unióéval, Albániával és Észak-Macedóniával pedig ténylegesen meg sem kezdődnek a csatlakozási tárgyalások, mert Szkopje és Szófia között maradtak lezáratlan kérdések, így Bulgária akadályozza szomszédja európai integrációját. Albániával ugyanakkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, amikor Észak-Macedóniával.

A nyugat-balkáni politikusok saját kormányaikkal egyeztetve végül szerdán hoztak döntést arról, hogy mégis részt vesznek uniós csúcstalálkozón, és kihasználják az alkalmat arra, hogy az általuk korábban már elindított Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezést népszerűsítsék, valamint kifejezzék felháborodásukat azért, mert Bulgária akadályozza az Európai Unió bővítését.

Hírdetés

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő a szkopjei TV24 televízióban kedden arról beszélt, hogy azt tanácsolta a miniszterelnöknek, ne utazzon Brüsszelbe. „Elfogadhatatlan, hogy a történelmi gondokat és a nyelvi vitákat az uniós csatlakozási tárgyalások részévé tették” – húzta alá.

Edi Rama pedig kedden a közösségi médiában fogalmazott úgy, hogy „Bulgária fogva tartja az Európai Uniót”. Az albán miniszterelnök szerdán szintén a Twitteren arról írt, hogy valamilyen mozgás tapasztalható Bulgária irányából, de ez már túl kevés és túl későn érkezett, a nyugat-balkáni csúcson azonban szerb és észak-macedón kollégájával arra fog törekedni, hogy elmondhassa véleményét a bolgár akadályozásról, illetve országaik európai jövőjéről.

Csütörtökön és pénteken az uniós vezetők az EU-Nyugat-Balkán-csúcsot követően várhatóan Ukrajna és Moldova tagjelölti státusáról is döntenek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »