A nyugalmazott pap szerint a „POKLOT” az egyház az emberek félelem általi irányítására találta ki

Ezt az angol nyelvű videót John Shelby Spong, nyugalmazott episzkopális püspökkel készítette Keith Morrison az NBC Dateline-tól 2006 augusztusában. Ebből következik egy részlet az alábbiakban.

Spong: Nem hiszek a pokol létezésében. Történetesen hiszek a halál utáni életben, ugyanakkor nem gondolom, hogy köze lenne a jutalmazáshoz és a büntetéshez. A vallás mindig is benne volt a kontrolláló üzletben, s ezzel az emberek igazából nincsenek tisztában. Benne volt a bűnüket gyártó kontrolláló üzletben.

Ha számunkra a Mennyország egy olyan hely, ahol a jóságunkért megjutalmaznak, illetve a Pokol egy olyan hely, ahol a gonoszságunkért megbüntetnek, akkor valahogyan részt veszünk a tömegkontrollban. Ezért aztán létrehozták ezt a tüzes helyet, ami szó szerint igencsak halálra rémített megannyi embert a kereszténység története során. Ez egy irányítási taktika.

 

Morrison: Na, álljunk meg egy pillanatra! Azt állítja, hogy a Pokol, ami egy föld alatti hely, vagy valamiféle örökké tartó szenvedésnek a helye, valójában az egyház kitalációja?

 

Spong: Úgy vélem, hogy az egyház mindenki másnál melegebbre fűtötte fel a kemencéit. Azonban szerintem van értelme a jutalomnak és a büntetésnek a legtöbb vallási életben valamilyen formában. Az egyház nem szeretné, ha az emberek felnőnének, mivel a felnőtt emberek nem irányíthatók. Ezért beszélünk újjászületésről. Amikor újjászületünk, akkor még gyerekek vagyunk. Az embereknek nem kell újjászületniük. Nekik fel kellene nőniük. Arra van szükségük, hogy felelősséget vállaljanak önmagukért és a világért.

 

Morrison: Mivé tettük azt a hittudományt, mely napjaink Amerikájában meglehetősen kiemelkedő, mely az egyetlen szavatolt út, hogy ne jussunk a pokolra, s arról szól, hogy Jézust fogadjuk el egyetlen megváltónkként?

Hírdetés

 

Spong: Nos, én ebben a hagyományban nőttem fel. Minden egyes egyház tudomásom szerint azt állítja, hogy „ő az igazi egyház”, továbbá hogy ők birtokolják a végső felhatalmazást, illetve „Mi birtokoljuk a csalhatatlan pápát”, „Nekünk van a hibátlan Bibliánk” stb.

Annak az elgondolása, hogy Isten igazsága bármelyik emberi rendszerhez kötődhet, amit valamilyen emberi hitvallás hozott létre valamilyen emberi könyv által, nekem szinte meghaladja a képzeletemet.

 

Úgy értem, hogy Isten sem nem keresztény, sem nem zsidó, sem nem muszlim, sem nem hindu, sem nem buddhista.

Ezek mind-mind emberi rendszerek/hálózatok, melyeket emberek hoztak létre, hogy hozzásegítsenek bennünket az Isten misztériumával való találkozáshoz. Tiszteletben tartom a hagyományomat. Végigjárom a hagyományomat. Viszont nem hiszem, hogy a hagyományom (pontosan) írja le Istent, az csupán Isten felé mutat.

 

A videó itt érhető el angol nyelven: https://www.youtube.com/watch?v=LkaH3hEmV3M

 

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

The post A nyugalmazott pap szerint a „POKLOT” az egyház az emberek félelem általi irányítására találta ki appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »