A nyolcadikosok fele megbukott románból a próbavizsgán

A nyolcadikosok fele megbukott románból a próbavizsgán

Az első félévben tartott megyei szintű próbavizsgához képest magyarból és matematikából javítottak a nyolcadikos háromszéki diákok, románból ellenben gyengébbek az eredmények.

A megyei tanfelügyelőség tegnap közzétett összesítője szerint a nyolcadikosok legalább tíz százaléka nem vett részt a februári, országosan egységes felmérőn. Legtöbben, 188-an a matematika dolgozatírásról hiányoztak, és ebből a tárgyból volt a leggyengébb az eredmény, a próbavizsgázók csupán egyharmada írta meg az ötöst. Magyarból 80,23 százalék, románból 50,27 százalék az átmenési arány, arról ellenben nem készült kimutatás, hogy hányan kaptak legalább ötöst mind a három tantárgyból. Magyarból hárman írtak tízest, a másik két tárgyból egy-egy tanuló kapott maximumot, kilences fölött is kevesen teljesítettek.

Az eredmények a diákok jelenlegi tudását tükrözik, de a nyolcadik osztályokban tanító pedagógusok szerint ez nem mérvadó, mert a korábbi esztendők tananyagának ismétlése csak ezután kap nagyobb hangsúlyt, így a tanulók júniusban elérhetik a tavalyi teljesítményt, amikor magyarból az általános iskola végzőseinek 95 százaléka írta meg az átmenőt, románból és matematikából is meghaladta a 75 százalékot a sikeresen vizsgázók aránya.

Fekete Réka
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »