A nyolcadik orosz szankciócsomagra tett javaslatot az Európai Bizottság – a nap hírei

Az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra tett javaslatot az Európai Bizottság. Elindulhat a nemzeti konzultáció az uniós szankciókról, miután a kormány elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését. Korábban indul a fővárosban az eredetileg november 15-ével kezdődő téli kilakoltatási moratórium.

Javaslatot tett az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra az Európai Bizottság. A tervezett intézkedések között kereskedelmi korlátozások is szerepelnek. Az Európai Bizottság elnöke közölte: a javasolt szankciós csomag szerint az Unió megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára. Javaslatot tesznek annak a jogalapnak a megállapítására is, amely alapján meghatároznák az orosz olajár felső határát. Ursula von der Leyen kijelentette: az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot.

Elindulhat itthon a nemzeti konzultáció az Oroszországgal szembeni uniós szankciókról, miután a kormány elfogadta a Fidesz-frakció erről szóló kezdeményezését. Ezt a miniszterelnök jelentette be a kabinet ülése után. Orbán Viktor a közösségi oldalán mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, mert szerinte csak közös fellépéssel lehet véget vetni az energiaárak emelkedésének. Ismét úgy vélte: az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, a büntetőintézkedések nem érték el céljukat, hiszen azok jobban fájnak az Európai Uniónak, mint Oroszországnak.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Svédország és Dánia után az Európai Bizottság is szándékosnak tartja az Északi Áramlat vezetékeken hétfőn történt szivárgást és Brüsszel erőteljes választ ígért az energiastruktúra szándékos megzavarásáráért. Előzőleg Stockholm azt közölte: nem tekinti ellene irányuló támadásnak a feltételezett szabotázsakciót. A gáz szivárgását nem tudták megállítani. Előzőleg Dánia, Svédország és az Európai Bizottság mellett Oroszország is vizsgálatot sürgetett az ügyben és a Kreml szóvivője azt is közölte: a Gazpromnak, mint a csővezeték tulajdonosának részt kell vennie az Északi Áramlat ügyében induló vizsgálatban. A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt.

A Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarország számára – jelentette ki Szijjártó Péter azon a tanácskozáson, amelyen Türk Államok Szervezetének energiaügyi miniszterei vesznek részt a kazahsztáni Almatiban. A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közvetített felszólalásában figyelmeztetett: a Török Áramlat fontosságát felértékelte, hogy a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat működése nem biztosított. Ezért felhívta azon országok vezetőinek figyelmét, amelyeken a vezeték keresztül megy, hogy figyeljenek a Török Áramlat működésére.

Előre hozták az eredetileg november 15-ével kezdődő téli kilakoltatási moratórium kezdetét a fővárosi önkormányzati bérlakások bérlőinél, a folyamatban lévő kilakoltatásokat pedig felfüggesztik – így döntött a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúlag támogatta a testület. A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat önként vállalta, hogy 2023. április 30-ig magánszemély esetében nem kezdeményezi lakóingatlan kiürítését, valamint kezdeményezi az esetlegesen folyamatban levő végrehajtási eljárás felfüggesztését.

Rezsimoratórium bevezetését sürgeti a DK árnyékkormánya. Ez azt jelentené, hogy aki eddig, a rezsiemelés előtt rendesen fizette a számláit, és a korábbi összeget ezután is tudja fizetni, annál ne lehessen kikapcsolni a szolgáltatást. Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, és Glázer Tímea, a DK győri önkormányzati képviselője közös sajtótájékoztatóján szorgalmazta azt is, hogy duplázzák meg a lakosságnak kedvezményes áron adható gáz és áram mennyiségét, illetve a kormány csökkentse a gáz és az áram áfáját 5%-ra. Az Árnyékkormány megoldási javaslatait határozati javaslat formájában be fogják nyújtani az Országgyűlésnek.

A minimáljövedelem-rendszereik korszerűsítésére szólította fel az uniós tagállamokat az Európai Bizottság. A brüsszeli testület a szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében közzétett ajánlásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a minimumjövedelemnek és a szociális védőhálóknak megfelelő ösztönzőket és támogatást kell nyújtani azoknak, akik dolgozni tudnak, hogy visszailleszkedjenek a munkaerőpiacra. Az Európai Bizottság reményei szerint az ajánlás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy a 20 és 64 éves közötti lakosság legalább 78 százaléka foglalkoztatott legyen.

Kifogásolja a módosított magyarországi abortusz-szabályozást az Európa Tanács. A testület szerint a közelmúltban kiadott miniszteri rendelet nehezíti a terhesség-megszakítással összefüggő ellátás igénybe vételét. Dunja Mijatovic, a biztonságos abortusz nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményében felidézte: az új szabályozás szerint csak a magzati szívhang meghallgatásáról kiállított igazolással végezhető abortusz. Úgy vélte: a biztonságos terhességmegszakítás terén elért fejlődés visszafordítása ellentétes a tagállamok vállalt kötelezettségével. Este Budapesten a Parlament épülete előtt civil szervezetek tüntettek az abortusz-rendelet ellen.

Tízezrek követelték Prágában és több cseh nagyvárosban a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását. A mostani tüntetéssorozat a szeptember eleji prágai megmozdulás folytatása. A mai esemény volt a kilenc hónapja hivatalban lévő jobboldali koalíciós kormány elleni eddigi legnagyobb lakossági megmozdulás. A felszólalók szerint a mostani cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »