A nyelvészkedés mint politikai fegyver: az is xenofób lesz, akinek nem tetszik az "eltérő hátterű emberek ruházata"

A nyelvészkedés mint politikai fegyver: az is xenofób lesz, akinek nem tetszik az "eltérő hátterű emberek ruházata"

A Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről szóló Brexit-népszavazás, a "színesbőrűek elleni rendőri erőszak Amerikában" (sic!), a szíriai menekültválság és az amerikai elnökválasztás voltak az év legtöbb vitát kiváltó témái, amelyek az egyes szavak iránti kiugró érdeklődésben is megnyilvánultak – mondta Jane Solomon, a Dictionary.com egyik szerkesztője.

A portál meghatározása alapján a xenophobia (magyarosan xenofóbia) "a félelem a külföldiektől, a más kultúrájú emberektől vagy az idegenektől és a gyűlölet irántuk".

A szerkesztők azt tervezik, hogy a szómagyarázatot kibővítik a "sajátunktól eltérő hátterű emberek szokásai, ruházata és kultúrája" miatti félelemmel vagy nemtetszéssel – magyarázta Solomon.

A xenophobia kereséseinek száma 938 százalékkal emelkedett június 22. és június 24. között, a Brexit-népszavazás június 23-án volt. A keresés ismét magasba szökött Obama elnök június 29-i beszéde után, amelyben arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságot, hogy Donald Trump retorikáját nem a populizmus, hanem annál rosszabb, a xenofóbia hatja át.

Az oaklandi székhelyű Dictionary.com 2010 óta választja meg az év szavát a keresési gyakoriság, valamint a cég szerkesztőit, marketingeseit és más szakembereit tömörítő csapat véleménye alapján.

A 2016-os év hangulatát tükrözi az oxfordi angol szótár választása is, szerintük az év szava a posztigazság (post-truth), amely a politikai nyelvben azt a korszakot írja le, ahol az igazság, a tények elvesztik jelentőségüket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »