A nyárias ősz érdekesen hat az influenzára

A nyárias ősz érdekesen hat az influenzára

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás – mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatornán. A Szent László Kórház főorvosa hozzátette: az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki.

A jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány. Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig is – mondta Szlávik János, és hangsúlyozta: tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad.

Hírdetés

A főorvos kitért arra is, hogy még mindig kevesen kérnek, pedig sokaknak jár a védőoltás, ide tartoznak a kisgyerekek is, akik 3 éves korig kiemelten fogékonyak az influenzára, és esetükben gyakorta szövődményekkel – elsősorban középfül-, illetve tüdőgyulladással – jár.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »