A Nukleáris Felügyelet engedélyezte a mohi atomerőmű hármas blokkjának üzembe helyezését

A Nukleáris Felügyelet engedélyezte a mohi atomerőmű hármas blokkjának üzembe helyezését

A Nukleáris Felügyeleti Hivatal (ÚJD) csütörtökön engedélyezte a mohi atomerőmű új, harmadik blokkjának üzembe helyezését. egyúttal engedélyezte a radioaktív hulladék tárolását és kezelését, valamint az épület korai használatba vételét. A hármas blokkba csak azután helyezhetik el a nukleáris fűtőelemeket, ha a most kiadott engedély hatályba lép.

“Az ÚJD a kiadott határozattal igazodott a javaslathoz csatolt tárgyilagos és hivatalos eljárástechnikai megjegyzésekhez, és lefektette a mohi atomerőmű harmadik blokkja beüzemelésének feltételeit, elsődleges prioritásként a nukleáris biztonságot tartva szem előtt.”

fogalmazott nyilatkozatában az ÚJD.

A kiadott engedély egyelőre csak nyilvános rendelet formájában jelent meg, hivatalos kézbesítését követően megadott határidőn belül a jogosult személyek állásfoglalást fogalmazhatnak meg a rendelettel kapcsolatban. Csak ezek után léphet hatályba az engedély, és csak a hatályba lépés után helyezhető üzembe a harmadik blokk.

Az JD azt állítja, hogy megvizsgált minden értékelést, ami  a hármas blokk technikai és minőségi állapotáról készült. A beruházónak az engedély megszerzéséhez be kellett mutatnia az összes dokumentációt a építkezés részfeladatainak megfelelő befejezéséről, beleértve a technológiai rendszerek, az aktív és nem aktív rendszereket és integrált tesztrendszereket, valamint bizonyítania kellett a korábban megállapított hiányosságok pótlását, a személyzet felkészültségét a fűtőelemek fogadására.

A mohi atomerű, új hármas számú blokkja 471 megawattos lesz, és Szlovákia elektromosáram igényének 13 százalékát termeli meg. Üzembehelyezését követően Szlovákia önellátó lesz áramtermelés szempontjából. A mohi atomerőmű két blokkal történő bővítése 12 éve húzódik, már számtalanszor halasztották el az üzembehelyezését. A sokmilliárd eurós pénznyelő első költségvetése még 2,3 milliárd euróról szólt, ma már túl vagyunk a 6 milliárdon, ráadásul a rendőrség és a NAKA több, a kivitelezéssel kapcsolatos csalás ügyében is nyomoz. A blokk építésénél több alkalommal írt a szlovákiai sajtó visszaélésekről és hanyag munkáról.

Hírdetés

Nukleáris pénznyelő – Több kilométernyi hibás acélcső miatt csúszhat Mohi hármas blokkjának beüzemelése

Ismét elhalasztják a mohi atomerőmű harmadik blokkjának beüzemelését

Kiszivárgott videó: 2018-ban felrobbant a mohi atomerőmű épülő blokkjában az egyik dízelgenerátor

SaS: Az előző kormány veszélybe sodorta a mohi atomerőmű bővítését

Mohi atomerőmű: a legutóbbi tesztek újabb hiányosságokra mutattak rá

Készül a mohi atomerőmű, magyarlakta járásokba kerülhet a radioaktív hulladék

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »