A normális határérték 16-szorosára emelkedett a háttérsugárzás Szeverodvinszk közelében

A normális határérték 16-szorosára emelkedett a háttérsugárzás Szeverodvinszk közelében

Az orosz Rosgidromet meteorológiai megfigyelőközpont mérései szerint a normális érték 4-16-szorosára emelkedett a sugárzás mértéke a múlt heti nukleáris hajtómű baleset helyszínének környékén. A 180 ezer lakosú Szeverodvinszkben az emberek megrohanták a gyógyszertárakat jódért, a készletek órák alatt elfogytak.

A robbanásra még a múlt csütörtökön került sor a Njonoszka település melletti katonai bázison, ahol egy nukleáris meghajtású ballisztikus rakétát teszteltek a Roszatom tudósai. A kísérlet katasztrófába torkollt, a hivatalos jelentések szerint öt ember vesztette életét.

A Rosgidromet jelentése szerint a szokásos 0,11 mikrosievert/óra mértékű sugárzás helyett a robbanás közelében 1,78 mikrosievert nagyságú sugárzást mértek. Ez a szint még nem veszélyes, ám ismerve az orosz gyakorlatot az ilyen eseményekkel kapcsolatba, a jelentés valódiságát sokan megkérdőjelezik.

A BBC közlése szerint az 1,78 microseivertnyi sugárzás „kisebb károkat” okoz az emberi szervezetben.

Szivárognak az információk a rejtélyes oroszországi robbanásról. Nem lehetett véletlen a sugárzás megemelkedése

A Njonoszkától 47 kilométerre keletre található Szeverodvinszkben az első jelentések szerint 40 perc erejéig nőtt meg a háttérsugárzás, mielőtt visszaállt a normális szintre. A Rosgidromet mostani közlése szerint két és fél órán át tartott ki a fokozott radioaktív sugárzás.

A robbanás pánikot okozott a 180 ezer lakosú Szeverodvinszkben és a tőle nem messze található Arhangelszkben az emberek megrohanták a gyógyszertárakat jódért, ami csökkenti a sugárzás hatásait.

Hírdetés

Kedden a Kreml elismerte a baleset megtörténtét, azzal, hogy „balesetek mindig történnek”, és bár nemzeti hősként gyászolják az öt tudóst, a kísérletekkel nem fognak leállni.

Ha az oroszhatóságok tartották magukat korábbi kijelentéseikhez, ma reggel vonatokkal evakuálták Njonoszka falu teljes lakosságát a térségből. Hivatalosan nem a sugárzás, hanem „egy előre tervezett hadgyakorlat” miatt.

Az Interfax hírügynökség közlése szerint jelenleg a njonoszkai bázison felfüggesztették a munkát.

Vonatokkal telepítenek ki egy, a rejtélyes robbanáshoz közeli orosz települést

A robbanás első hírei még arról szóltak, hogy egy katonai kísérleti támaszponton felrobbant egy „folyékony üzemanyagra működő” rakétahajtómű. Már akkor is furcsa volt, miért kellett kihangsúlyozni a hatóságoknak az hajtómű fajtáját. Nem sokkal később a szeverodvinszki megfigyelő állomás megemelkedett háttérsugárzásról számolt. A jelentés 24 órán belül eltűnt az internetről.

A Kreml kedden ismerte el, hogy valóban történt robbanás, ahogy azt is, hogy az Burevestnik (Égszakadás) nevű projektről van szó, amelyről először Vlagyimir Putyin beszélt még 2018 utolsó hónapjaiban, mint a legyőzhetetlen orosz csodafegyverről.

A Burevestnik nukleáris hajtóművel működne, emiatt gyakorlatilag nincs hatótáv korlátja, és bevetés közben lehet „pihenőpályára” állítani. Alkalmas nukleáris robbanófej hordozására is.

Egy eltitkolt orosz atomreaktor-balesetből származhatott az Európát ellepő radioaktív felhő

Körkép.sk, BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »