A Nokia helyén bukkantak fel Tiborczék

Egymilliárd forintos ingatlana van a miniszterelnök vejének a komáromi ipari parkban, ahova a kormány csábít befektetőket.

Teljes gőzzel beindult a kormányzati gépezet, amikor 2014 végén Komáromban bezárt a Nokia helyi gyára, és ezzel eltűnt az ipari park legnagyobb szereplője – írta meg a DIREKT36 oknyomozása alapján a 444.

Felidézték, hogy Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági miniszter még a gyár bezárása előtt – akkor még államtitkárként – utasította a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat azokkal a cégekkel, amelyek Komáromban terveznek beruházást indítani. Két nagy beruházás azóta meg is valósult, és uniós támogatásból a város is fejleszteni kezdte a parkot, hogy még vonzóbb legyen a befektetni kívánó cégeknek.

Néhány hónapja aztán ennek az ipari parknak az egyik értékes ingatlanában szerzett többségi tulajdonrészt a miniszterelnök veje, Tiborcz István is. Az még nem világos, hogy Tiborczék miként fogják hasznosítani ezt a hatalmas (3,7 hektáros telken álló 13 ezer négyzetméteres üzemből álló) telephelyet, de a város vezetése nemrég még úgy számolt, hogy ezt az ingatlant fogja használni egy dél-koreai autóipari cég (Woory Industries), amely a magyar kormány csábítására érkezne az országba.

Milliárdos üzlet

Tiborcz István augusztusban jelent meg többségi tulajdonosként a győri milliárdos, Paár Attila WHB Ingatlan Kft. nevű cégében. Tiborcz a 166 millió forintos törzstőkéjű cég tulajdonrészének 75 százalékát vásárolta meg tőle. A cégiratokból nem derül ki, hogy a miniszterelnök veje mennyit fizetett az üzletrészért, de ezzel hozzá került a cég idén vásárolt értékes komáromi ingatlanának a többsége is.

A WHB Ingatlan márciusban vette meg a komáromi ipari park egyik régóta elhagyott üzemét. A WHB Ingatlan ügyvezetője, Tóth Csaba titoktartási kötelezettségükre hivatkozva nem árult el további részleteket az ingatlanvásárlásról, így azt sem, hogy pontosan mennyit fizettek érte. A korábbi tulajdonos, a Perlos nemzetközi cég tavalyi évzáró mérlegében az ingatlan 3,28 millió eurós értékkel szerepelt, ami akkori árfolyammal számolva 1,027 milliárd forintnak felel meg. A cég egyik munkatársa megerősítette a DIREKT36-nak, hogy ez volt az ingatlan könyv szerinti értéke, és azt mondta, hogy „körülbelül ennyiért is adtuk el”.

Füstbe mentek a dél-koreai tervek?

Szijjártó Péter 2014-ben jelentette be, hogy a dél-koreai Woory Industries 2015 és 2018 között 38 millió dolláros befektetéssel indít majd gyárat Komáromban, és ezzel 150 munkahelyet teremtenek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Direkt36 beruházással kapcsolatos kérdéseire most annyit válaszolt, hogy a 2014 novemberi bejelentés óta már több tárgyalásuk volt a Woory Industries képviselőivel, de egyelőre nem tudnak részleteket megosztani a beruházás ütemezéséről.

A cikk felidézi, hogy a miniszterelnök vejének több cégben is van érdekeltsége, de a legjövedelmezőbb vállalkozását, az Elios Zrt-t tavaly tavasszal eladta annak a Paár Attilának, akitől most megvette a WHB Ingatlan többségi tulajdonrészét. Az Elios állami megrendeléseknek köszönhetően lett 8 milliárdos forgalmú piacvezető cég a LED-lámpás közvilágítások piacán. A cég tavaly rekordnyereséget, 900 millió forintot termelt, ezt már az új tulajdonos, Paár cége vette fel. Tiborcz Istvánnak jelenleg egy informatikai cég a legjövedelmezőbb vállalkozása, abból tavaly közel 400 millió forint osztalékot vett ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »