A nő, aki abból él, hogy drogdílereket gyilkol

A Fülöp-szigetek az új elnök, Rodrigo Duterte hatalomra kerülése óta egy brutális drogháború közepében él, melyben pár hét alatt kétezer haláleset történt. A BBC a dílerek és bérgyilkosok országának valódi arcát egy hátborzongató helyzetben lévő, csapdába esett nő történetével tárja fel.

Amikor egy bérgyilkosról beszélünk, aki hat embert megölt, nem arra számítunk, hogy egy apró, ideges, fiatal nővel találkozunk – kezében egy csecsemővel.

„Az első feladatom két évvel ezelőtt volt ebben a tartományban. Nagy félelmet, és idegességet éreztem” – emlékezett vissza „Maria”, aki most hivatalosan is bérgyilkosságokat követ el a kormány megbízásából.

Ő egy három nőből álló csapat tagja, akiket azért bíztak meg, mert az áldozataik szemében nőként nem jelentenek kockázatot.

Maria elmesélte, hogy „karrierje” akkor kezdődött, amikor a férje egyre több megbízást kapott, hogy öljön meg drogdílereket. „Egyszer egy nőre volt szükségük, és a férjem rám bízta ezt a munkát” – fogalmazott. „Amikor megláttam a férfit, akit nekem kellett megölni, a közelébe kerültem és lőttem” – idézte fel a pillanatot.

Maria és férje, Manila elszegényedett környékről származnak, nem volt rendszeres jövedelmük, mielőtt beleegyeztek abba, hogy szerződéses bérgyilkosok legyenek.

Most esetenként akár 20 ezer Fülöp-szigeteki pesot is kereshetnek egy-egy gyilkossággal. Az alacsony jövedelmű filippínók számára ez egy kész vagyon. Maria azt mondja, számára nincs más kiút.

A bérgyilkosság nem újdonság a Fülöp-szigeteken, de a halálosztagok még soha nem voltak olyan elfoglaltak, mint most.

Duterte elnök a megválasztása előtt megígérte, hogy a hivatalának első hat hónapjában megöl 100 ezer bűnözőt.

A Fülöp-szigetek több tonna kábítószert előállító ipari méretű laboratóriumoknak ad otthont, amiket később aztán Ázsiában terjesztenek. Duterte a helyzetet polgártársai millióit sújtó járványnak írja le.

A kormányfő szerint öt rendőrtábornok az üzlet kulcsfigurája, de a halálosztagok a legalacsonyabb szinteken működő dílereket veszik először célba.

A rendőrség szerint az elnök június 30-i hivatalba lépése óta kábítószerrel összefüggő incidensekben közel kétezer embert gyilkoltatott meg. Ebből állítólag 756 személyt rendőrök öltek meg, miközben azok ellenálltak a letartóztatásnak. A fennmaradó halálesetek hivatalosan kivizsgálás alatt állnak.

A gyakorlatban azonban a legtöbb eset megmagyarázhatatlan marad, hiszen az áldozatok nagy része, akiknek véres testét Manila és más városok nyomornegyedeiben fedezték fel, szegény ember – riksahajtók, alkalmi munkások, munkanélküliek.

Az olyan embereket, mint Maria, a rendőrség ügynökként használja. Maria már bánja a döntését: „bűnösnek érzem magam, és ez terheli az idegeimet. Nem akarom, hogy azok családjai, akiket megöltem, utánam jöjjenek”.

A nőt aggasztja, hogy mit gondolnak róluk a gyerekeik: „nem akarom, hogy nekünk essenek, és azt mondják, hogy azért élnek jól, mert mi pénzért gyilkoltunk”.

Az idősebb fia már kérdezgeti, hogy ő és a férje hogyan keres ennyit.

Maria fogadkozik: még egyet lelő, még egy szerződést teljesít, de az lesz az utolsó. A főnöke viszont azzal fenyegetőzik, hogy megöli, ha elhagyja a csapatot. Úgy érzi, csapdába esett. Feloldozást kérne a paptól a templomban, de nem meri elmondani neki, hogy mivel foglalkozik.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Drogdílereket lepleztek le UngváronBérgyilkossal ölette volna meg magát, de 12 késszúrás után inkább meggondolta magátRovatok: KékfényTelepülés: VilágCímkék: kékfény, krimi, Fülöp-szigetek, bérgyilkosság, drogdíler, bűnözőkForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »