A nizzai merénylő csak nemrég radikalizálódott

Néhány nappal a nizzai terrortámadást megelőzően tervelte ki a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a 84 halálos áldozatot követelő merényletet, és csupán az utóbbi néhány héten kezdett el komolyan érdeklődni a radikális iszlám iránt a korábban egyáltalán nem vallásos férfi – mondta hétfőn a párizsi főügyész.

Francois Molins azt mondta, a nyomozásnak ebben a szakaszában nincs arra utaló jel, hogy a merénylő valóban hűséget fogadott volna az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek, vagy kapcsolatban állt volna a csoport bármelyik tagjával. Számítógépe és internetes keresései átvizsgálását követően a hatóságok arra jutottak, az utóbbi időben kezdett el komoly érdeklődést mutatni a radikális dzsihadista mozgalmak iránt.

A nyomozati anyagok szerint a 31 éves tunéziai férfi a merénylet előtti napokban egyebek mellett a terrorszervezetek által propagandaeszközként használt vallásos énekeket keresett videómegosztó portálokon. Ezen felül a nizzai merényletet megelőző két hétben folyamatosan kutatott az interneten a Koránból származó szúrák (fejezetek), valamint a június 12-én elkövetett, orlandói tömegmészárlásról szóló információk után. Számítógépén szélsőséges csoportokhoz köthető fényképeket, például az Iszlám Állam zászlóját ábrázoló fotót és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport meggyilkolt vezetőjéről, Oszama bin Ladenről készült felvételt is találtak. Szemtanúk szerint az utóbbi időben Lahouaiej-Bouhlel szakállt növesztett, amit vallásossággal magyarázott.

Szadok Bouhlel, a merénylő nagybátyja azt mondta, unokaöccsét az Iszlám Állam egyik algériai tagja hálózta be Nizzában, alig több mint két hete. A rokon hozzátette, mivel unokaöccsének családi problémái voltak – elhidegült feleségétől és három gyermekétől -, az algériai szélsőséges számára „könnyű préda” volt. A francia hatóságok nem erősítették meg a nagybácsi információit, csupán annyit árultak el, folyik a nyomozás. Korábban a merénylő családtagjai és ismerősei azt mondták, a férfi egyáltalán nem gyakorolta muszlim vallását.

Mindenesetre Raj Persaud, a londoni Gresham College professzora és pszichiáter azt mondta, a merénylő erőszakos szélsőségesség felé fordulása tovább tarthatott, mint ahogy ezt a körülötte élők megfigyelhették.

Nem találtak kapcsolatot

A francia belügyminiszter hétfőn mondta: az elkövető és a terrorcsoportok, szorosabban az Iszlám Állam közötti kapcsolatokat a nyomozás nem állapította meg. „Az elkövetés módja teljesen az, ami az Iszlám Állam felhívásaiban szerepel” – hívta fel ugyanakkor a figyelmet a tárcavezető az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban. „Nem zárható ki, hogy egy kiegyensúlyozatlan és nagyon erőszakos egyénnek volt egy olyan pillanata a gyors radikalizálódása alatt, amikor is ezt a szörnyű tettet elkövette.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »