A Nirvana, Bowie és Prince dala örök életet nyer

Huszonöt dal kerül fel 2017-ben a Grammy-halhatatlanok listájára, így ezzel összesen ezerharmincnyolc könnyűzenei szám tagja az illusztris társaságnak – jelentette a jövő évi új belépőket ismertetve az amerikai kulturális magazin, a Billboard honlapja.

A lista alapján így „örök életet nyer” egyebek között a nemrég a negyszázados kort elérő Smells Like Teen Spirit a Nirvanától. A bekerülő darabok között sok az illusztris, ikonikus, vagy épp balhés előadó, illetve az olyan sláger, amit szinte majdnem mindenki ismer, vagy hallhatott már életében.

A válogatási elvek szerint azok a dalok kerülhetnek fel a Grammy-listára, amelyek legalább 25 évesek. Ezzel kapcsolatban egyébként többen is megjegyezték, a felsorolást végigböngészve lesznek ám komoly viták, hogy ez vagy az a dal miért került fel. Így első olvasatra talán az N.W.A. Straight Outta Compton „lóg ki a sorból”. A kemény trágárságoktól sem mentes, egyébként tényleg legendás dal, tuti sokaknál kiveri majd a biztosítékot, mert politikai korrektség az nem sok szorult a számba. 

– A Grammy halhatalan dalainak a zene egészét le kell fednie, a műfajok sokszínűségét kell bemutatnia – írta a mostani dalok kiválasztásában részvevő Neil Portnow. Az amerikai Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiájának (NARAS) igazgatója szerint emlékezetes, a zenei életet inspiráló alkotásokat emelnek be a halhatatlanok közé, amelyek egyúttal elidegeníthetetlen részei a társadalmi és kulturális történelmünknek.

Nos, itt a teljes lista, a szerzők neveinek abc-sorrendjében (a dalokra kattintva egyenként végig is lehet hallgatni őket, érdemes):

Arlo Guthrie: The City of New OrleansThe Beach Boys: I Get AroundBillie Holiday: Lady Sings the BluesBlind Willie McTell: Statesboro BluesBonnie Raitt: I Can’t Make Your Love MeCab Calloway And His Orchestra: (Hep-Hep!) The Jumpin’ JiveDavid Bowie: ChangesDeep Purple: Smoke of the WaterDion: The WandererElvis Presley: Jailhouse RockThe Everly Brothers: Wake Up Little SusieJackson 5: ABCLalo Schifrin: Mission ImpossibleLesley Gore: You Don’t Own MeLouis Armstrong And His Orchestra: When the Saints Go Marching InMerle Haggard: Okie From MuskogeeMills Brothers: You Always Hurt the One You LoveMississippi John Hurt: Stack O’Lee BluesN.W.A: Straight Outta Compton (+18)Nirvana: Smells Like Teen SpiritPrince: Sign ‘O’ the TimesR.E.M.: Losing My ReligionRod Stewart: Maggie MaySly & The Family Stone: Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)Sonny & Cher: I Got You Babe

Így a végére nem is maradt más, mint az egyik őskedvenccel elköszönjünk, a Deep Purple darabja elnyűhetetlen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »