A nigeri keresztények egyre nagyobb fenyegetettségben élnek

A nigeri keresztények egyre nagyobb fenyegetettségben élnek

November 27-én újabb fegyveres támadás érte a nigeri keresztényeket. Az emberek félelemben élnek, a falusi keresztény közösségek különösen nagy veszélyben vannak. Mauro Armanino, az Afrikai Missziós Társaság papja számolt be a Fides hírügynökségnek a niamey-i egyházmegye területén történt újabb támadásról.

„Ez az első alkalom, hogy valaki pokolgépet telepített a Niamey-ből a Burkina Fasó-i határhoz vezető útra. A robbanásnak legalább három halálos áldozata van, számos sérült, köztük néhányan súlyos állapotban vannak. Makalondiból katonák siettek a helyszínre, akik bajtársaiknak akartak segíteni, de az ő kisteherautójuk is megsemmisült.” A gyilkos merénylet november 27-én, szombaton történt, és ahogy Mauro Armanino írja, lehetetlenné tette, hogy a plébános és a szerzetesnővérek elmenjenek Makalondiba, meglátogatni az egyházközség híveit, és vigaszt nyújtani nekik. Advent első vasárnapját ezért nélkülük, a hitoktatók és a közösség elöljárói vezetésével ünnepelték.

A falvakban lakó keresztény közösségek, noha nem ők az egyetlenek, akiket hitük miatt fenyegetnek és megfélemlítenek, különösen ki vannak téve a veszélynek. A niamey-i egyházmegye arra törekszik, hogy élelmiszert és tandíjat biztosítson a makalondi és a torodi általános iskolásoknak; ezek a városok alig száz kilométerre fekszenek a fővárostól. „A Pierluigi Maccalli – dzsihadisták által korábban elrabolt, majd szabadon engedett pap – plébániájához tartozó falvak kezdenek kiürülni, az emberek menekülnek, a gyerekek kénytelenek félbehagyni vagy másutt folytatni az iskolát” – magyarázta a misszionárius. Egy francia katonai konvojt, mely Kayából (Burkina Faso) Elefántcsontpartra tartott, több száz dühös tüntető állított meg, akik azért tiltakoztak, mert a francia erőknek nem sikerült megfékezni a terrorizmust.

A franciaellenes közhangulat mellett – mely Malitól Burkina Fasón keresztül Niger egy részére is kiterjedt – az emberek attól tartanak, hogy a földműveseket, és különösképpen a fiatalokat és a sérülékeny keresztény közösségeket újabb megróbáltatások érik. „Az út mentén elhelyezett házi pokolgépek használata új és aggasztó dolog, mely mutatja: a fegyveres csoportok egyre erősebbek, egyre inkább képesek halált és pusztítást hozni” – mondta Armanino.

Hírdetés

A szintén a  niamey-i egyházmegye területéhez tartozó Dolbel területén néhány napja fegyveresek ledöntöttek egy telefontornyot. A félelem növekszik az emberekben, napról napra egyre elhagyatottabbnak érzik magukat.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »