„A népszavazás máris meggyengítette a status quót”

Az rossz idő ellenére zavartalanul zajlik az Egyesült Királyság EU-tagságáról szóló népszavazás. A legfrissebb felmérések szerint a maradáspártiak győzhetnek. Több neves európai politikus is aggályát fejezte ki az esetleges kilépés kapcsán.

A viharos időjárás okozta kisebb-nagyobb fennakadások ellenére jórészt zavartalanul zajlott csütörtökön az Egyesült Királyságban az EU-tagságról kiírt népszavazás. Néhány térségben választóhelyiségeket is elöntött a víz, az érintett helyszínek többségében a szavazófülkéket máshová helyezték át. Volt olyan körzet is, ahol egy helyi vállalkozó gumicsizmákat osztogatott a választóknak, így a víz alá került választóhelyiségben rendezték a szavazást. Este újabb esőzések kezdődtek az ország déli és délkeleti térségeiben, de ezek nem voltak olyan kiterjedtek és hevesek, mint a nap első felében.

A nap folyamán leadták szavazatukat a vezető politikusok, köztük David Cameron miniszterelnök, aki feleségével, Samantha Cameronnal érkezett a választókörzetbe. Cameron Twitter-üzenetében mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon a bennmaradásra.

Boris Johnson, London volt polgármestere, a kilépést pártoló tábor frontembere csütörtöki Twitter-üzenetében annak a kívánságának adott kifejezést, hogy a csütörtöki nap legyen Nagy-Britannia „függetlenségi napja”.

Győznek a maradáspártiak?

A YouGov közvélemény-kutató cég által a The Times számára elvégzett, a tekintélyes konzervatív brit napilap által csütörtökön ismertetett új felmérés 51:49 százalékos megoszlást jelzett a bennmaradást pártolók javára, de egy másik cég, a ComRes új kutatása az EU-tagság híveinek 8 százalékpontos előnyét mutatta ki, 54:46 százalékos aránnyal. Az Ipsos MORI 52 százalékos támogatottságot jósolt az unióban maradás javára.

A német kancellár csütörtökön reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság lakossága az EU-ban maradás mellett voksol. „Olyan döntést remélünk, amelynek értelmében Nagy-Britannia polgárai az Európai Unió részesei maradnak” – jelentette ki Angela Merkel újságírók előtt.

A cseh kormány meg van győződve arról, hogy az Európai Unió Nagy-Britanniával erősebb – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. „Nagy-Britannia évtizedeken keresztül az EU fontos és elmaradhatatlan része volt. Bízom abban, hogy ez a mai népszavazás után is így marad” – írta a kormányfő a prágai kabinet honlapjára feltett kommentárjában.

A brexit a skótok elszakadásával járna

Milos Zeman cseh államfő szintén azt szeretné, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon. „Nagyon üdvözölném, ha nem következne be a brexit, mégpedig a britek szempontjából” – mondta újságíróknak Prágában az államfő. Úgy véli: amennyiben a britek elszakadnak az EU-tól, nagy a valószínűsége annak, hogy a skótok újabb népszavazást tartanak a Nagy-Britanniától való elszakadásról. „A skótok ezúttal megnyernék a népszavazást, és a következő lépésben felvételüket kérnék az EU-ba. Más szóval: Nagy-Britannia Skócia nélkül már nem lesz nagy” – fejtette ki véleményét a cseh elnök.

Sandro Gozi, az olasz kormány EU-államtitkára a La Repubblica című olasz balközép napilap honlapján közölt videonyilatkozatban azt hangsúlyozta: ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, teljesen elszigeteli magát, és ennek következményeit elsősorban az európai pénzügyi és munkaerőpiac érzi majd meg. Hozzátette, akármilyen eredmény is születik azonban, a népszavazás máris meggyengítette a status quót, és az eddig működő európai politikai rendszer megkérdőjelezése „pusztuláshoz vezetheti” Európát.

Az Egyesült Királyság EU-tagságáról szóló vitában maga a vita volt a legjobb, mivel napvilágra került az Európai Unióval kapcsolatos kedvetlenség, amely eddig hamu alatt parázslott – jelentette ki csütörtökön Joachim Gauck bulgáriai látogatásán. A német államfő beszédében azt mondta, le kellene vonni a válság tanulságait, tovább kellene vitázni arról, hogyan akarunk Európában élni, ahelyett hogy a referendumot követően a tagországok azonnal visszatérnek eredeti napirendjükhöz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »