A Népszava szerint megint jön Putyin

Magyarországra jön idén is Vlagyimir Putyin – értesült egymástól több, független forrásból a Népszava.

A magyar és az orosz elnök az elmúlt években mindig találkozott legalább egyszer, így ebből a szempontból nem meglepetés a vizit, egy kormányzati forrásuk egyenesen logikusnak nevezte a látogatást. Ami az út körülményeit kicsit érdekesebbé teszi, hogy egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos még: volt, aki azt mondta, erre akár már februárban sor kerülhet, de mindenképpen még az év első felében, másik forrás szerint a szeptemberi időpont sincs kizárva. „Jelen pillanatban úgy tűnik, az orosz félen múlik, mikor jön” – mondta egy informátor.

Hírdetés

Ugyanez a helyzet a látogatás napirendjével: jelenleg egyszerűen nincs olyan fajsúlyos ügy, ami egy csúcstalálkozót indokolna, és állítólag emiatt a magyar fél kissé gondban is van. Hosszútávú gázszerződést nem akarunk kötni (évek óta a meglévőt hosszabbítgatjuk meg egy-egy évvel), aktuális – és ekkora horderejű – kulturális, politikai ügy nincs napirenden. Ukrajna ügye természetesen az lenne, de Orbán Viktor már kinyilvánította, hogy ezt szerinte a „normandiai négyeknek”, vagyis Ukrajnának, Franciaországnak, Németországnak és Oroszországnak kellene megtárgyalnia.

Természetesen marad egy fajsúlyos ügy: a paksi bővítés. Aszódi Attila menesztése is összefüggésben állhat egy Putyin-vizittel, hiszen így legalább a beruházás késlekedése miatt elégedetlenkedő oroszoknak Orbán Viktor fel tudná mutatni a menesztett államtitkárt, mint „fő felelőst”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »