A népszámlálás első eredményei: 19 millió körüli szintre csökkent Románia lakossága

A népszámlálás első eredményei: 19 millió körüli szintre csökkent Románia lakossága

Nagyjából 19 milliós Románia lakossága, ami legalább egymilliós csökkentést jelent a 2011-es népszámláláskor regisztrált 20,12 millióhoz képest – vonta meg a vasárnap lezárult cenzus első mérlegét Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke.

Az intézményvezető a Realitatea Tv-nek nyilatkozva beszélt a népszámlálás első eredményeiről. Jelezte egyebek mellett, hogy az ország becsült lakosságának 95 százaléka töltötte ki az űrlapokat, közülük 47 százalék választotta az önkitöltést, ami nagy szám ahhoz képest, hogy a statisztikai intézet által meghatározott cél 35 százalék volt. Borúlátó vagyok a demográfia alakulása kapcsán. 2020-ban 143 nyugdíjasra száz 15 évesnél fiatalabb jutott. Ez hatalmas egyensúlytalanságot jelent a nyugdíjak és a munkaerőpiac terén. Ez már nem piramis, kicsi az alap” – jelentette ki Tudorel Andrei a televíziós interjúban.

Egy ENSZ-jelentést idézve arra is kitért, hogy jelenleg külföldön nagyjából 4 millió román állampolgár él. „Egy trendet figyeltem meg: csökken a megyeszékhelyek lakossága, és nő a környező településeken élők száma” – mondta a statisztikai intézet elnöke. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy 600 ezer másodlagos lakóhelyen nem él senki. „Keressük a magyarázatot, hogyan fordulhat ez elő” – tette hozzá. Tudorel Andrei elmondása szerint azt is tudni lehet már, hogy Románia lakosságának 46 százaléka vidéken él. Amint arról beszámoltunk, a népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza július 31-én, vasárnap zárult, az előzetes eredmények leghamarabb december végére várhatók.

Hírdetés

Forrás: Krónika

Fotó: Haáz Vince

 

The post A népszámlálás első eredményei: 19 millió körüli szintre csökkent Románia lakossága appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »