A Népszabadsággal szolidarít a Denník N címlapja

„Veled vagyunk, Népszabadság!” – ez a felirat jelent meg a legnagyobb független szlovák napilap hétfői számának címlapján.

A Denník N-t a Sme című lapból kivált újságírók alapították, amikor azt felvásárolta a teljes szlovák sajtót megvásárló Penta nevű cég – olvasható a 444-en. A Denník N azt írja, hogy kormányzati bosszú állhat a Népszabadság felfüggesztése mögött.

 

A felfüggesztés

A kiadó Mediaworks szombat reggel felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását, este ezrek tüntettek a Kossuth téren, hogy a beavatkozás ellen tiltakozzanak. Murányi András lapunk megkeresésére elmondta: a célja, hogy egyben tartsa a szerkesztőséget. 

A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap felajánlásokat is tett, de a tulajdonos írásbeli megállapodást akart, így nem tudtak megegyezni a hétfői folytatásról.

Hétfő reggel a Mediaworks közleményt adott ki, amelyben kijelentik, hogy a következő pár nap során egy megállapodásra törekednek, mely megfelelő alapot biztosíthat a lap újraindításához. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »