A Népszabadság leállításától hangos a külföldi sajtó

A Népszabadság leállításától hangos a külföldi sajtó

A Népszabadság leállításával foglalkoznak a külföldi lapok. A legtöbb cikk kiemeli, hogy a balközépnek, néhány médium szerint pedig függetlennek besorolt lap többször kritizálta az Orbán-kabinetet, illetve hogy az utóbbi időben egyre több sajtófelület kerül kormányközeli érdekeltségekbe.

Eltűnik Magyarország legnagyobb ellenzéki újságja – ezzel a címmel ír a Népszabadság felfüggesztéséről a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A cikk emlékeztet arra, hogy a lap mindig kritikus volt az Orbán-kormánnyal, legutóbb a kvótareferendum kapcsán. Hozzáteszi: kritikusai szerint a miniszterelnök saját támogatói körébe akarja vonni a médiát.

Hasonló sarokpontokon nyugszik a BBC cikke is. A brit közszolgálati médium is a Népszabadság kormánykritikus hangvételét, illetve a miniszterelnök körének irányítása alá kerülő médiát emelte ki. Megjegyzi: a lap felfüggesztése napokkal azután történt, hogy vezető tisztségviselők korrupciós ügyeiről jelentettek meg tényfeltáró cikkeket. Az ellenzék szerint Orbán Viktor el akarja nyomni a sajtószabadságot és teljesen irányítása alá akarja vonni a médiát.

A német Der Spiegel arra emlékeztet, hogy a Népszabadság az utóbbi hónapokban azzal keltett feltűnést, hogy az Orbán-kormány tagjaihoz és üzleti holdudvarához kapcsolódó botrányokról írt. Felidézi azt is, hogy a lap az 1956-os megalakulás és a rendszerváltás közt a kommunista párt szócsöve volt.

A Die Presse által függetlennek tartott Népszabadság a lap szerint már egy ideje Orbán Viktor látókörébe került. Az osztrák napilap hozzáteszi: a magyar kormány hárította a politikai motivációról szóló feltételezéseket, de beszámol arról is, hogy a Hír TV-nek Németh Szilárd azt mondta, már éppen ideje volt a lap megszűnésének.

A The New York Times azt emeli ki, hogy minden magyar ellenzéki párt elítélte a történteket, és kivétel nélkül azzal vádolják a kormányt, hogy dominanciáját az egész sajtóra ki akarja terjeszteni. Az amerikai lap idézi a Jobbik szóvivőjét, Mirkóczi Ádámot, aki szerint a Népszabadság tönkretétele legújabb példája Orbán Viktor megalomániájának, és a Fidesz egyetlen célja, hogy százszázalékban kontrollálja a médiát. Szigetvári Viktortól, az Együtt elnökétől azt idézik, hogy Orbán azért lépett, mert útjában volt a tényfeltáró újságírás, és ezzel az akcióval az Orbán-rezsim sajtószabadság elleni harca a csúcsra ért. Az amerikai lap emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a nyomtatott és a netes média, illetve a rádiók és tévék nagy része került a kormányzat ellenőrzése alá, és lett észrevehetően kormánypárti hangvételű.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »