A népakarat fejeződött ki a népszavazáson

A népakarat fejeződött ki a népszavazáson

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a népakarat fejeződött ki a vasárnapi népszavazáson, és ezt nem lehet negligálni.

Szijjártó Péter holland kollégájával tartott keddi sajtótájékoztatóján kérdésre kifejtette: bármennyire is csábító leegyszerűsített módon kezelni a népszavazást, azt nem lehet megtenni, ugyanis nem lehet függetleníteni magunkat attól, hogy soha egy politikai irányzatra nem szavaztak még annyian, mint most, soha egy politikai család nem kapott még akkora támogatást, mint “az az egyértelmű akaratkifejezés”, hogy Magyarország utasítsa el a kötelező betelepítési kvótákat.

Hozzátette, bár valóban nem volt meg az 50 százalékos részvétel, a legutóbbi európai parlamenti választáson kevesebben vettek részt, és nem lehet figyelmen kívül hagyni az eredményt. Azt sosem fogjuk megtudni, hogy akik nem mentek el, miért nem tették, és lehet azt mondani, hogy azokra bízták a döntést, akik elmentek – mondta.

A külügyminiszter arra a kérdésre, hogy lesznek-e személyi következményei a történteknek, visszakérdezett: “miért kellene, hogy legyen?” Külügyi szempontból nem, ő nem alkalmaz személyi retorziót senkivel szemben, és nem tud arról, hogy bárki, aki személyi döntéseket hozhat, ilyesmit fontolgatna – közölte.

Az eseményen szintén részt vevő Bert Koenders holland külügyminiszter ugyancsak kérdésre elmondta: Magyarországon sokan aggódnak amiatt, hogy mit jelent valójában a migráció, és mit jelent az integráció szempontjából. Ugyanakkor van egy európai döntéshozatali rendszer, amelyet nem lehet megváltoztatni egy nemzeti népszavazással – közölte. Hozzátette: mindazonáltal azt nem tudja megítélni, milyen következményei lesznek az EU-ban a referendumnak.

A holland tárcavezető megjegyezte: figyelembe kell venni azt is, hogy az 50 százalékot nem érte el a részvételi arány, tehát érvénytelen lett a népszavazás. Úgy látja, mindenhol vannak integrációs problémák a migráció miatt, és kiemelte az uniós értékközösség, a szolidaritás és a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát.

Szijjártó: barátiak a magyar-holland kapcsolatok

Barátiak a magyar-holland kapcsolatok, és erre lehet építeni az EU jövőjét érintő vitákban is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután Bert Koenders holland külügyminiszterrel egyeztetett.

Szijjártó Péter kiemelte: az uniót érő kihívások tekintetésben Magyarország és Hollandia sok mindenben egyetért, de álláspontjuk között vannak különbségek is.

Abban mindenképpen egyetértenek, hogy az EU legfontosabb erénye az egység, ezért kerülni kell minden olyan eshetőséget, amely ennek megromlásához vezethet – mutatott rá.

Bert Koenders hangsúlyozta: ahhoz, hogy az EU tagállamai együtt maradhassanak, meg kell vitatniuk a nézetkülönbségeiket is. Mint minden családban, az EU-ban is vannak dolgok, amelyek egyeseknek nem tetszenek, más dolgok viszont igen – mondta.


   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »