A neonáci szélsőségesek támogatásával vádolják a lengyel kormányt

A neonáci szélsőségesek támogatásával vádolják a lengyel kormányt

A 2017. novemberi varsói függetlenség meneten készült felvételekből, valamint több neonáci megemlékezésből összeállított dokumentumfilmről vitatkoztak a lengyel parlamentben. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy tevékenyen segíti, sőt néha pénzeli is a szélsőségeseket.

Az egyik kereskedelmi tévécsatorna mutatta be azt a dokumentumfilmet a lengyel szélsőjobbról, amelyben Adolf Hitler 128. születésnapját ünnepelték. A rendőrség nyomozást indított, a film, illetve a szélsőségek előretörése pedig parlamenti vitát vont maga után.

„Zéró tolerancia a hasonló viselkedéssel szemben. Szerencsére ezek csak elszigetelt esetek. Ezért is kérem, hogy ne tekintsük ezt a marginális viselkedést a probléma egészének” – fogalmazott Joachim Brudzinski belügyminiszter a lengyel parlamentben.

A filmben a szélsőségesek azoknak az európai parlamenti képviselőknek a képeit akasztották fel, akik neonácik ellen tiltakoztak a novemberi lengyel függetlenségi megemlékezésen.

Hírdetés

„Ez a vita azokról a politikusokról szól, akik előrángatták ezeket az embereket a bokorból. Előrángatták őket az erdőből, és berakták őket a térre Katowicében, és engedték nekik, hogy politikai ellenfeleik fotóit akasszák fel bitófákra. A rendőrség meg csak állt és nézett” – vélekedett Slawomir Nitras, a Lengyel Civil Platform országgyűlési képviselője.

A függetlenség napi 60 ezres tömegrendezvény azért is vonta magára a média figyelmét, mert a 60 ezer résztvevő közül sokan rasszista és idegengyűlölő transzparenst tartottak a magasba, többek között az „Európa fehér lesz, vagy lakatlan” felirattal.

„Nem véletlen, hogy a korábbi belügyminiszter azt bizonygatja, hogy ő nem látott rasszista transzparenst a függetlenségi meneten. Ez nem véletlen. Önök gyűlöletet hirdetnek, kicsinyítik a problémát, etetik a szörnyet, ami most felnőtt. És köpönyegforgató módon azt mondják, hogy harcolnak ellene” – emelte ki felszólalásában Katarzyna Lubnauer, a Modern Párt országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki képviselők a szélsőségesek segítségével vádolják a kormányt, példaként említik, hogy volt olyan vidéki kormánypárti polgármester, aki a neonáci menetre utazó szélsőségesek varsói utazását fizette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »