A nemzetközi közvélemény elé tárja az SZNT a bírságolást

A nemzetközi közvélemény elé tárja az SZNT a bírságolást

Törvényellenesnek és súlyosan jogsértőnek tartja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a marosvásárhelyi felvonulás résztvevőire kiszabott bírságot, amelyről a nemzetközi közvéleményt is tájékoztatni fogja – írja a kronika.ro.

A rendõrök felszólítják a Székely Szabadság Napjára érkezõ tüntetõket, hogy távolítsák el a székely zászlók rúdjának hegyes végzõdését Marosvásárhelyen 2016. március 10-én.
MTI Fotó: Boda L. Gergely

Pénteken kibocsátott közleményében Izsák Balázs SZNT-elnök felidézte, hogy a székely szabadság napján – állítása szerint – mintegy tizenötezer ember rótta le kegyeletét Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emléke előtt, és állt ki Székelyföld területi autonómiája mellett. Izsák közölte, a rendezvény szervezői mindenben eleget tettek a gyülekezési jogról szóló törvény előírásainak, és a polgármesteri hivatalhoz benyújtott előzetes bejelentésnek megfelelően jártak el.

„A rendfenntartó hatóságok egyrészt biztosították a rendezvény helyszínén, majd a felvonulás útvonalán a résztvevők biztonságát törvényes kötelezettségüknek megfelelően, másrészt viszont olyan szükségtelen, zaklató intézkedéseket tettek, amelyek a résztvevők állampolgárai jogait sértették, de súlyosan diszkriminatívak is” – közölte az SZNT elnöke, emlékeztetve, hogy a rendezvényt követően a készenléti csendőrség bírságokkal sújtotta a szervezőket és a résztvevőkket, összesen 84 személyt.

Izsák Balázs szerint a csendőrség eljárása törvényellenes és súlyosan jogsértő, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében a jegyzőkönyvek kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet ezen büntetések ellen bírósághoz fordulni. „A bírósági keresetnek a büntetés tekintetében felfüggesztő hatálya van, ezért a panaszt feltétlenül be kell nyújtani! Ezért felhívjuk az érintetteket, hogy a megadott határidőn belül forduljanak bírósághoz, illetve aki a szervezők segítségét igényli, az az elérhetőségét és a jegyzőkönyv beszkennelt változatát küldje el az alábbi email címre: szekelyszabadsagnapja@gmail.com” – szerepel az SZNT elnökének közleményében.

A szervezet vezetője közölte, mindent meg fognak tenni azért, hogy a jogtalanul kirótt büntetésekkel szemben minden érintett hatékony jogorvoslattal tudjon élni, ugyanakkor a „nyilvánvaló jogtiprás tényét” közlik a Bukarestbe akkreditált nagykövetségekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel.

kronika.ro

The post A nemzetközi közvélemény elé tárja az SZNT a bírságolást appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »