A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálódik Dutertével szemben

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) arról értesítette a Fülöp-szigeteket, hogy megkezdte a Rodrigo Duterte elnök és több magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt benyújtott panasz előzetes kivizsgálását – közölte csütörtökön a Fülöp-szigeteki államfő szóvivője.

Jude Sabio jogász tavaly áprilisban nyújtotta be panaszát az ICC ellen, mert szerinte Duterte „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen” követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, elnöksége alatt „bevett gyakorlattá” vált a kábítószer-kereskedők és más bűncselekmények feltételezett elkövetőinek meggyilkolása. A panasz szerint Duterte bűnrészes több ezer filippínó meggyilkolásában.

Harry Roque elnöki szóvivő szerint a törvényszék csak idejét és anyagi eszközeit fecsérli a panasz kivizsgálásával. Hozzátette: Duterte néz elébe az előzetes vizsgálatnak, mert elege van a vádaskodásokból.

Hírdetés

Duterte korábbi kirohanásai során az ICC-t „ostobának”, „álszentnek” és „hasztalannak” nevezte, miközben a Fülöp-szigetek tagságának megszüntetésével fenyegetett, mondván, az európai jogászok „romlottak”, „buták” és „borsónyi agyuk van”.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, valamint háborús bűncselekmények ügyeiben igazságot szolgáltasson. A törvényszékhez több mint 12 ezer panasz és egyéb beadvány érkezett, amelyek közül mindössze kilenc jutott el a tárgyalási fázisba.

"Jogvédő" csoportok úgy tudják, hogy Duterte drogellenes háborúja 13 ezer feltételezett drogkereskedő és kábítószerfüggő életét követelte az elnök 2016 júniusi hivatalba lépése óta. Manila által közzétett adatok ezzel szemben 3987 – rendőrségi akciók során bekövetkezett – halálesetet ismertetnek a 2018. január 17-ig bezárólag.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »