A Nemzetközi Bíróság elrendelte az Iránt sújtó amerikai szankciók egy részének feloldását

A Nemzetközi Bíróság elrendelte az Iránt sújtó amerikai szankciók egy részének feloldását

Az Egyesült Államok Irán elleni szankciói nem érinthetik a humanitárius segélyezést és a polgári repülés biztonságát – így döntött a hágai Nemzetközi Bíróság szerdán.

Hassan Rouhani iráni miniszterelnök üdvözölte a döntést és megköszönte az európai országoknak, hogy Washington nyomása ellenére is fenntartják a kereskedelmi kapcsolatokat a perzsa állammal.

– Az Egyesült Államok által meghozott intézkedések veszélyeztetik a repülés biztonságát és az emberek életét. Több fontos alkatrészhez és berendezéshez ugyanis nem jutnak hozzá a légitársaságok – jelentette ki az ENSZ legfőbb bírói testületének feje, Abdulkavi Juszuf.

Hírdetés

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a döntést követően Twitter-üzenetében arra biztatta a nemzetközi közösséget, hogy együttes erővel lépjen fel Donald Trump hatalmaskodó politikája ellen. Hozzátette: ismét bebizonyosodott, hogy az Egyesült Államok kormánya egyre jobban elszigeteli magát.

Sajtóhírek szerint Washington újabb szankciók bevezetését fontolgatja. Novembertől az Irán számára kulcsfontosságú olajexportot korlátozná.

Euronews


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »