A nemzeti összetartozást kívánták erősíteni az Emmi kulturális programjai Csíksomlyón

A nemzeti összetartozást kívánták erősíteni az Emmi kulturális programjai Csíksomlyón

A nemzeti összetartozás tudatát erősítették az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és háttérintézményei által szervezett kulturális programok a pápalátogatás és a csíksomlyói búcsú ideje alatt Erdélyben – mondta el Kásler Mikós a június 14-én, pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság együvé tartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet. A Magyarságkutató Intézet hét városban összesen száznegyvennégy előadást tartott a magyar történelemről, kultúráról, régészetről és művészettörténetről.

A programok fontos célja volt felmutatni a Csíksomlyóra látogató Ferenc pápának és kíséretének, valamint a világ közvéleményének, hogy Erdélyben a katolikus kereszténység rendkívül ősi, folyamatos és nagy súllyal van jelen manapság is, és maradandó értékeket képvisel – hangsúlyozta Kásler Miklós. Hozzátette: összeállítottak és átadtak a Szentatyának egy, a magyar boldogok és szentek történetét bemutató bőrkötéses albumot, valamint Csíksomlyóra érkezett Szent László ereklyéje is; a pápalátogatás tiszteletére kiállították a Szent Korona virágból összeállított mását, és hosszú zarándokút után megérkezett a búcsúra a Szent László legendás harcát megidéző virágkocsi is.

A zarándokutak mentén négy színpadot állítottak fel, amelyeken helyi előadókat láthattak az érdeklődők. A magyar népi kultúra színe-javát is számos produkció mutatta meg Csíksomlyó hatvan kilométeres körzetében a Kaszaj egyesület és a Hagyományok Háza szervezésében – folytatta Kásler Miklós, és kiemelte, hogy a programokkal a magyar kormány kifejezte gondoskodását az Erdélyben élő magyarság felé, mintegy választ adva az úzvölgyi katonatemető meggyalázására.

Hírdetés

Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar állam által szervezett és támogatott programokkal megmutatták, hogy nincs olyan atrocitás, erőszak, amelyre a magyarság ne tudna kultúrával válaszolni.

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor/MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »