A nemzeti filharmonikusok nem fenyegetőztek

Míg a Budapesti Fesztiválzenekar karnagya, Fischer Iván a főváros önkéntes adományának 200 millió forintos csökkentése miatt koncertek elmaradásával fenyegetőzött, a Magyar Nemzeti Filharmonikusoknak (MNF) több mint félmilliárd forintos támogatásingadozást kellett az elmúlt évtizedben elviselniük. A kft.-ként működő MNF minden állami forint után 40 fillért visszautal a költségvetésbe. A többi, állami támogatású komolyzenei együttes 60–500 millió forinttal gazdálkodhat.

Az elmúlt kilenc év alatt nem volt két egymást követő éve a Magyar Nemzeti Filharmonikusoknak, amikor a támogatás összege ne változott volna pozitív vagy negatív irányba; a legmagasabb és a legalacsonyabb támogatás közötti különbség 502 millió forint volt – mondta el a Magyar Időknek Szilárd Csaba. Az MNF gazdasági igazgatója hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által fenntartott MNF állami támogatása 2016-ban 1,875 milliárd forint lehet.

Az összeg kapcsán a gazdasági igazgató megjegyezte: a kapott pénz 38-41 százalékát az szja és a különféle hozzájárulások, illetve adók formájában, a költségvetésnek „azonnal” visszafizetik. Így az idén várható támogatásból alig valamivel több, mint 1,1 milliárd marad a nonprofit kft.-ként működő MNF-nél és zenészeinél. A zenekar önkormányzati, céges támogatást nem kap. A taopénzekből 38 millió, a magánszemélyektől 200-300 ezer forint támogatás várható. A nonprofit kft. megtakarításai sem kiugróak, a társaság kötelezően az államkincstárban tartja a pénzét, most 590 millió forintjuk van.

Az MNF-et fenntartó Emmitől azt is megtudtuk, hogy a költségvetési támogatásból nemcsak a zenekart kell működtetni, hanem az énekkart és közszolgáltatási feladatként a kottatárat is fenn kell tartani. A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a Concerto Budapest közel félmilliárdos, a pécsi Pannon Filharmonikusok 195 millió, a Szegedi Szimfonikus Zenekar 190 millió forint állami támogatást kap. A győri, a debreceni, a miskolci, a budafoki, a szombathelyi, az óbudai és a MÁV szimfonikus zenekarok és filharmóniai társaságok 60–186 millió forint állami támogatással gazdálkodhatnak. Ezzel szemben az alapítványi formában működő Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) legfrissebb, 2014-es közhasznúsági jelentése 1,853 milliárd forint – állami, magán-, önkormányzati – támogatást említ meg.

A hárommilliárd forintos összbevételű BFZ megtakarításai elérik az 1,042 milliárd forintot. Ismert: a Fővárosi Közgyűlés április 27-én 260 millió forintról 60 millióra csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar éves, önkéntes támogatását, emiatt a zenekarvezető Fischer Iván karnagy hazai koncertjeik elmaradását helyezte kilátásba. A Budapesti Fesztiválzenekar a főváros anyagi kereteinek megfelelően kap majd támogatást a jövőben is, az idei hatvanmillió forintot megkapják – erről Tarlós István főpolgármester beszélt tegnap reggel az ATV Start című műsorában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »