A nemzetbiztonsági szolgálatok a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartoznak majd

A nemzetbiztonsági szolgálatok a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartoznak majd

A jövőben a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a magyar kormányzati struktúrában is a Miniszterelnöki Kabinetiroda irányítása alá tartoznak majd.

A közzétett új kormányzati struktúrában a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tagozódnak be.

Mint köztudott, idáig az elhárítás, vagyis az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) a belügyiminiszter, míg a hírszerzés, azaz az Információs Hivatal (IH) a külügyminiszter irányítása alá tartozott. Az új szerkezetben az AH és az IH mellett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), valamint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) is a miniszterelnökség fennhatósága alá kerül – írja a Magyar Nemzet.

A sajtóban már napok óta kiszivárgott részinformációkra reagálva többen példátlan hatalomkoncentrációt emlegettek, ám ha a nemzetközi gyakorlatot szemügyre vesszük, egyértelműen kiderül, hogy számos országban hasonló szabályozás honosodott meg – hívja fel a figyelmet a lap.

Hírdetés

A Magyar Nemzet példákat is említ, egyebek mellett az alábbi országok gyakorlatát.

A német Bundesnachrichtendienst (BND) feladata, hogy külpolitikai és biztonságpolitikai szempontból releváns információkat gyűjtsön és ezt a szövetségi kormánynak jelentések, valamint elemzések formájában elérhetővé tegye. A BND szövetségi hivatalként a szövetségi kancellár hivatalának hatáskörébe tartozik.

Franciaországban a 2017-ben felállított Nemzeti Hírszerzési és Terroristaelhárítási Koordináció (Conseil national du renseignement, CNRLT) az elnöki hivatal része. Az elnökségi szerv feladata, hogy koordinálja a hírszerzési ügynökségek általános munkáját, illetve, hogy a Nemzeti Terrorelhárítási Központon (Centre National de Contre-Terrorisme, CNCT) keresztül irányítsa az ügynökséges terrorellenes harcát.

Olaszországban is a miniszterelnöki hivatal része az Információvédelmi Részleg (Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza, DIS). A 2007-ben felállított hivatal feladata többek között az államtitkok védelme, a titkosszolgálatok által gyűjtött adatok koordinálása és adminisztrálása. A részleg a miniszterelnökség alá tartozó nagyobb olasz hírszerzési rendszer része, melynek további tagjai: a miniszterelnökség alá tartozó hírszerzési államtitkár (ha kinevezik), a minisztériumok közötti köztársaságvédelmi bizottság (Comitato Interministeriale per la Sicurezza della Repubblica, CISR), a Külső Hírszerzési és Biztonsági Ügynökség (Agenzia informazioni e sicurezza esterna, AISE), valamint a Belső Hírszerzési és Biztonsági Ügynökség (Agenzia informazioni e sicurezza interna, AISI).

Spanyolországban a miniszterelnök tanácsadó részlegeként működik az ország Nemzetvédelmi Részlege (Departmento de Seguridad Nacional, DSN), melyet 2012-ben alapítottak. Nevéből eredendően elsősorban a nemzetvédelemmel kapcsolatban látja el tanáccsal Spanyolország miniszterelnökét, hogy a kormány a kellő politikai intézkedéseket tudja meghozni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »