A nemzetbiztonsági kockázatot jelentõ bevándorlók zárt rendszerû központokba kerülnek

A Románia területére érkező illegális bevándorlók között vannak nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek is, de kis számban – nyilatkozta Carmen Dan belügyminiszter.

“Olyan számban vannak jelen, amely egyáltalán nem aggasztó. Nem, nincsenek több százan” – fogalmazott a tárcavezető. A miniszter rámutatott, minden bevándorlót leellenőriznek, és azokat, akikről megállapítják, hogy veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot, zárt rendszerű központokhoz sorolják be.

“Ezeket a személyeket nagyon szigorúan ellenőrizzük. Jó az együttműködésünk az ügyészséggel is. Beazonosítjuk a személyeket és ellenőrizzük őket, hogy megbizonyosodhassunk, a menekültközpontokba nem kerülnek olyanok, akik biztonsági kockázatot jelentenek.” – tette hozzá a miniszter.

Carmen Dan szerint eddig mintegy 2000 bevándorló lépett az ország területére. “Körülbelül 1300 személy a szerb határon jött, 300-an a bolgár határon és mintegy 400-an a Fekete-tenger felől érkeztek. (…) A Fekete-tengeren van egy nagyon jól működő rendszerünk, a SCOMAR (a határvédelem Fekete-tengeri összevont megfigyelő rendszere – szerk. megj.), amelynek segítségével 22 tengeri mérföld távolságból is beazonosíthatjuk a hajókat” – mondta a belügyminiszter.

Carmen Dan hangsúlyozta, a hatóságok urai a helyzetnek: “Nem tétovázunk és nem is haladt meg minket a helyzet”.
(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »