A nemi betegségektől való félelem lehetett a monogámia kialakulásának oka

A nemi betegségektől való félelem lehetett a monogámia kialakulásának oka

Egy vizsgálat szerint egészen praktikus oka volt annak, hogy őseink a monogámia mellett döntöttek. Az őskori társadalomban ugyanis életveszélyesek is lehettek az egyes nemi úton terjedő fertőzések, így a tartós párkapcsolatban élők nagyobb biztonságban érezhették magukat. A kutatás szerint éppen a nemi betegségektől való félelem vezethette az emberiséget a monogámia felé.

 

A Nature szaklapban megjelent tanulmány a különböző méretű ősi közösségek szexuális szokásait és az egyes betegségek terjedését modellezte. „Elemzésünk megmutatta, hogy egy természetes rendszerben egy olyan tényező, mint a fertőző betegségek terjedése, nagy hatással lehet a szociális normák kialakulására” – fogalmazott a kutatást vezető Chris Bauch.

 

Bauch elmondása szerint a kezdeti vadászó-gyűjtögető közösségekben, melyekben legfeljebb 30 szexuálisan érett felnőtt élhetett együtt, a nemi fertőzések rövid idő alatt eltűntek – mégpedig sokszor a fertőzöttek halálával. Azonban egy nagyobb, egymást átfedő közösségben jobban elterjedhettek és komolyabb pusztítást végezhettek az egyes nemi fertőzések.

 

A poligámia hatással van az egészségre is

 

A több partnert is megengedő közösségek a vizsgálatok szerint eleve betegesebbek voltak, ezen kívül a gyakori nemi fertőzések hatással voltak az egészségre, legfőképpen a termékenységre, mivel nem léteztek még gyógyszerek ellenük, így azok lassan meddőség kialakulásához is vezethettek.

 

 

A professzor szerint a fertőzések ellen nagyban védve voltak azok, akik csak monogám kapcsolatban éltek, ezért idővel ezt a formát kezdték előnyben részesíteni, idővel pedig már büntethették is a poligámiát.

 

 

„Erkölcsi nézeteink nem elszigetelten alakultak ki, egyre inkább tűnik úgy, hogy ezeket a környezeti feltételek alakították” – mondta el a Chris Bauch.

 

Poligámia és monogámia

 

Az európai és amerikai kultúrák jobbára monogámok, ami részben a kereszténységből, részben pedig a római jogból ered, habár utóbbi engedélyezte a prostitúciót és a rabszolgákhoz való szexuális hozzáférést.
A poligámia az a családi forma, melyben a férj több feleséggel, vagy a feleség több férjjel rendelkezik. A többférjűség (poliandria) esetében egy nőnek egyidejűleg több férje is van. Elfogadott volt egykor a bretonoknál, a Kanári-szigetek őslakóinál, egyes indián törzsekben, valamint Indiában, Nepálban, Tibetben és Új-Zélandon.

 

Az iszlám szerves része a több feleség birtoklásának gyakorlata. (Kép: insideislam.wisc.edu).

 

Okai lehettek, hogy az adott társadalmon belül kevés volt a nők lélekszáma, vagy, hogy egy férfi nem tudott eltartani egy családot. Általában a férjek testvérek voltak, és a maguk között fennálló hierarchiának megfelelően élhettek jogaikkal a feleség felé, az első férj domináns helyzetet élvezett. A poliandriát azonban tehetős asszony is kezdeményezhette.

 

Az iszlám megengedi a többnejűséget

 

A többnejűség (poligínia) esetében egy férfinak egyidejűleg több felesége is van. Vannak vallások, amelyek megengedőek ebben a tekintetben és van, amelyek tiltják azt. A többnejűség sokáig elfogadott volt például Kínában, Afrikában és a Közel-Kelet egyes országaiban még ma is.

 

Az iszlám (a Koránra hivatkozva) szerves része a több feleség birtoklásának gyakorlata. A Biblia ismeri a többnejűséget, és az ágyasságot is, azonban a katolikus egyház kizárólag a monogámiát fogadja el.
Háborúk után (amikor férfihiány alakul ki) monogám közösségek is elfogadják (hivatalosan, vagy hallgatólagosan) a poligámiát.

 

Hirado.hu/Wikipédia

Nyitókép: soc.ucsb.edu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »