A németek nem engedik fellazítani az uniót

Mióta Nagy Britannia népszavazáson a kiválás mellett döntött az Európai Unióból hiányzik az összetartó erő ahhoz, hogy újabb jelentős lépéseket tegyen az integráció mélyítéséhez – vélekedett Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Berlinben.

A külügyi tárca vezetője egyben óva intett azoktól az erőfeszítésektől, amelyek az EU jelenlegi struktúrájának fellazítását célozzák.

Steinmeier dán kollégájával, Kristian Jensennel való tanácskozását követően nyilatkozott. Rámutatott: a hatályos EU-szerződések átalakítása hosszadalmas és bonyolult tárgyalásokat eredményezne, amelyek sehová sem vezetnének. „Nincs meg a szükséges tekintély ahhoz, hogy megtegyük a következő nagy integrációs lépést, miután az Egyesült Királyság a távozásra szavazott és alapul véve azt, amit más uniós tagállamoktól hallunk. A szerződések megváltoztatása pedig hosszadalmas tárgyalásokba bonyolítana minket, amelyek végül a semmi közepére vezetnének minket” – jelentette ki Steinmeier.

Ehelyett az EU-tagállamoknak azokra a területekre kellene összpontosítaniuk, amelyek nagy jelentőséggel bírnak, és az unió korábban képtelen volt egyezségre jutni: így a migráció, a magas munkanélküliség a fiatalok körében, valamint a biztonság kérdésében.

Kristian Jensen egyetértett német kollégájával, hogy nincs itt az ideje az integráció elmélyítésének. „Jelenleg nem szeretnénk egy olyan EU-t, amely hatalmas lépést tesz előre az integrációban. Több integráció helyett, jobb integrációt szeretnénk” – mondta a dán politikus újságíróknak. Például az EU-vezetők régóta egy energia unió létrehozásáról beszélnek, de nem történtek ez irányba konkrét lépések – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »