A német szövetségi politikára is hatással van a bajor választás

A német szövetségi politikára is hatással van a vasárnap tartott bajor választás – mondta a Századvég Alapítvány vezető kutatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Pócza István szerint a szociáldemokrata párt (SPD) a választási eredményéhez képest túl van értékelve a kormányzatban, emellett a párt hitelességének megtartása érdekében a szövetségi kormány elhagyása mellett kellene dönteniük.

Hírdetés

A kutató elmondta: 2015 óta harmadik elnökét “fogyasztja el a párt”, amelynek vezetőjére, Andrea Nahlesre sem várhat túl sok siker, ha nem tudja megállítani a választók tömeges elpártolását és nem képes egyértelműbb politikát folyatatni. Az SPD nagy döntés előtt áll, a rövid távú hatalom, illetve a nagykoalícióból kilépve a magukra találás lehetősége közül választhatnak – hangsúlyozta Pócza István.

A bajor tartományi törvényhozási választáson az SPD a német szociáldemokrácia bajorországi történetének legrosszabb eredményével zárt. A párt az ötödik helyen végzett, a szavazatok 9,7 százalékával, ez pedig kevesebb, mint a fele a 2013-ban elért 20,6 százaléknak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »