A német külügyminiszter új USA-politikát akar

A német külügyminiszter új USA-politikát akar

Sigmar Gabriel német külügyminiszter újradefiniálná Németország és az Egyesült Államok politikáját, mivel – ahogyan mondja – Amerika globális politikai hatalmi ereje Donald Trump elnöksége alatt meggyengült. Németországnak ráadásul öntudatosabban kell képviselnie saját érdekeit – derül ki egy, a Süddeutsche Zeitung birtokába került kéziratból.

Meg kell határoznunk saját álláspontunkat és szükség esetén vörös vonalakat kell húznunk. Partnereinkre tekintettel kell lennünk, de saját érdekeinkre kell fókuszálnunk

– tartalmazza a Körber Alapítvány berlini külpolitikai fórumán megtartani kívánt beszéd kézirata.

„Az a magától értetődő természetesség, hogy az amerikaiak szerepét az alkalmi viták ellenére is mindig védelmezőnek látjuk, kezd összeomlani” – idézi az újság Sigmar Gabrielt. Valószínűleg az Egyesült Államok is a korábbiaktól eltérően látja Németországot. „Csak mint egy partnert a sok közül. De ez azt is jelenti, hogy elkerülhetetlenül versenytársként tekintenek ránk” – véli a külügyminiszter. Hozzátette, hogy Berlinnek hűvösebbeken kell elemeznie, hogy hol ütköznek Németország és az USA érdekei. Az Amerikai Egyesült Államokkal szemben önállóbb politikát kell kidolgozni, de „a jövőben is rengeteget fogunk ebbe a kapcsolatba befektetni” – tette hozzá.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter
Forrás: AFP

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása is foglalkozik a kézirattal, és kiemeli, hogy az öntudatosabb német érdekérvényesítés kapcsán Gabriel az Oroszországgal szembeni szankciók példáját említi, melyeket az Egyesült Államok Kongresszusa fogadott el nyáron, és amelyek hatással lehetnek Németország energiaellátására is, mert érintik az orosz csővezetékeket.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »