A német konzervatív politika kommunikációs zsákutcában

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a német politikának a migráció kapcsán szembe kellene néznie a vallási, kulturális különbségekkel, a munkaerő-piacba történő integrálással.

A bevándorlók integrációja számos problémát és kérdést vet fel Németországban, folyik az integrációról szóló törvény kidolgozása, ugyanakkor szembe kellene nézni a vallási, kulturális különbségekkel, a munkaerő-piacba történő integrálással, magyarázta Tamási Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a konzervatív politika, elsősorban a CDU kommunikációs zsákutcába jutott. Érzékelik a problémákat, de nem képesek nevén nevezni őket, mert ezzel olyan irányba tolódnának el, amelyet inkább az AFD (Alternatíva Németországnak) képvisel. Pedig több politikai elemző is úgy látja, ha a CDU képes lenne a finomhangolásra, visszaszerezhetnék a konzervatívabb szavazóikat.

Tamási Anna szerint fontos kérdés, hogy a 2017-es választások után milyen koalíciós felállásban gondolkodnak majd. Egyre inkább kirajzolódni látszik, hogy Angela Merkel a zöldekkel lépne koalícióra. Ha ez valóban így van, nem várható határozottabb, szigorúbb hang a menekültkérdésben, vélekedett a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A német gazdaság egyelőre képes finanszírozni az integráció költségeit, különböző elemzések szerint azonban mindez 2018-ig 900 milliárd euróba kerülne, s ehhez másfél százalékos adóemelésre lenne szükség.

A német kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, nem készülnek adóemelésre, tette hozzá Tamási Anna. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség lesz szolidaritási adó bevezetésére Németországban, ami nem példa nélküli az ország történelmében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »