A német alkotmányvédelem ellenőrzés alá veszi a legnagyobb ellenzéki pártot

A német alkotmányvédelem ellenőrzés alá veszi a legnagyobb ellenzéki pártot

A szabad, demokratikus berendezkedés elleni esetleges törekvések feltárását célzó ellenőrzés alá veti a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) a legnagyobb ellenzéki erőt, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali pártot.

Thomas Haldenwang, a BfV elnöke a döntést indokolva hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat “a demokrácia korai figyelmeztető rendszereként” köteles intézkedni, ha “alkotmányellenes irányultság” jelei mutatkoznak egy párt vagy egy párt valamely részének tevékenységében.

Az AfD tiltakozott az alkotmányvédelmi hivatal lépése ellen. Alexander Gauland társelnök közölte, hogy megpróbálják jogi eszközökkel megakadályozni a hivatal ellenőrzését. Alice Weidel, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) társelnöke kiemelte, hogy a BfV fellépése az AfD ellen “versenytorzítás a politikai versenyben”.

Hírdetés

A közleményben az AfD egészének tevékenységéről kiemelték: az előzetes elemzések alapján vannak arra utaló jelek, hogy a párt politikája a szabadságon alapuló demokratikus rend ellen irányul, de ezek a támpontok nem elégségesek a gyanús eset besoroláshoz. Hozzátették, hogy a további ellenőrzést legfőképpen a “népi-nacionalista”, valamint a “muszlimellenes és egyéb idegen-, és kisebbségellenes” megnyilvánulások teszik szükségessé.

A JA-ról – amely a német sajtó szerint szoros kapcsolatban van a BfV megfigyelése alatt álló, szélsőjobboldaliként számon tartott Identitárius Mozgalommal (Identitäre Bewegung) – a közleményben a többi között kiemelték: “nyomós támpontok” támasztják alá, hogy “szélsőséges törekvésről van szó”, programja és tisztségviselőinek számos kijelentése “egyértelműen sérti” az emberi méltóság alkotmányos garanciáját.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »