A német alkotmánybíróság szerint dönthet az EU a CETA-ról

A német alkotmánybíróság csütörtöki döntésével elhárította az utolsó jogi akadályt is a CETA életbeléptetésével kapcsolatban. A civil kezdeményezők arra hivatkozva támadták a szerződést, hogy annak életbeléptetése nem demokratikus, miután az Európai Unió a nemzetállamok felett dönthet a Kanadával kötött kereskedelmi szerződésről. A bíróság elutasította a beadványt.

Mint ahogyan arról korábban az MNO is írt, továbbra is sokan bírálják a Kanada és az Európai Unió között létrejövő kereskedelmi szerződést (CETA). Az ellenzők Németországban az alkotmánybírósághoz fordultak, abban bízva, hogy megakadályozhatják, hogy csak az EU döntsön a CETA életbelépéséről.

A kereskedelmi és vámmal kapcsolatos témák egyértelműen az EU hatáskörébe tartoznak, de Brüsszelben – látva a heves ellenállást-, úgy döntöttek, hogy megosztják a döntési mechanizmust. Ez azonban egy igen fura jogi helyzetet teremtett, hiszen az Európai Unió várhatóan október végén aláírja a szerződést, amit később a tagállamoknak is ratifikálniuk kell. Nem tudni viszont, hogy mi lesz egy olyan esetben, ha valamelyik tagállam mégsem szavazza meg saját parlamentjében a szerződés életbeléptetését.

A BBC cikke szerint Németországban kimondta az alkotmánybíróság: nem antidemokratikus, hogy Brüsszel dönt egy olyan kérdésben, amit az uniós szerződések Brüsszelre ruháztak.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »