A nem regisztrált koronavírus elleni oltóanyagok mellékhatásai miatt ezentúl az államot terheli a felelősség 

A nem regisztrált koronavírus elleni oltóanyagok mellékhatásai miatt ezentúl az államot terheli a felelősség 

A képviselők a járvány második hullámával kapcsolatban módosító csomagot fogadtak el ma el a parlamentben. A plenáris ülés gyorsított eljárásban tárgyalta a törvénycsomagot, melyet az Egészségügyi Minisztérium nyújtott be.

A második hullámot érintő, ma jóváhagyott előterjesztést következően

Ez jelenleg csak az orosz Szputnyik V oltóanyagot érinti. A továbbiakban is szükség lesz a beteg írásbeli beleegyezésére is.

A szlovák parlament által jóváhagyott törvénycsomag rendelkezik a külföldi egészségügyi dolgozók ideiglenes szakmai gyakorlatának meghosszabbításáról is. A szlovákiai kórházakban a veszélyhelyzet végét követő 90 napról 180 napra hosszabbodik meg az itt tölthető szakmai gyakorlatuk ideje, ezáltal egyszerűsödik a munkavállalásuk. A külföldről érkező egészségügyi dolgozók munkavállalásának könnyítését azzal magyarázták, hogy nincs elég számú orvos és egészségügyi nővér az egészségügyi rendszerben. A minisztérium szerint éppen egy ilyen hiányosság mélyítheti az egészségügyi ellátás veszélyeztetettségét és minőségét, akadályozhatja az egészségügyi ellátáshoz és védelemhez való jogot.

Hírdetés

Azok a betegek, akik az intenzív osztályon vészelték át a betegséget, és akiknek légzőszervi, idegrendszeri vagy mozgásszervi nehézségei, valamint keringési vagy mentális betegségei alakultak ki a vírus miatt, továbbra is jogosultak a gyógykezelésre. Erről korábban ITT írtunk.

A teszteket nem csak a háztartásokban, de az iskolákban és a gyárakban is könnyen lehet majd használni.

A javaslat emellett tartalmazza az egyszeri kártérítés bevezetését azon egészségügyi szakemberek hozzátartozói számára, akik munkahelyükön fertőződtek meg koronavírussal. A kártérítéssel külön jogalkotási javaslat foglalkozik annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozók rokonai is jogosultak lehessenek a kártérítésre. Az eredeti javaslatból hiányoztak a kompenzáció feltételei is.

(SZE/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »