A neheze még hátravan

A neheze még hátravan

Hírek – Bizonyítási kényszerben az új kormány – nem hatalmat, a felelősséget veszik át; Matovič ígéri, nem állítják sarokba a kisebbségeket; Mégis van magyar kormánytag: Filip Mónika a SaS listáján indult, oktatási államtitkár lett. Jogbővítés helyett szélcsend; állampolgársági törvény, kisebbségi kerettörvény esélyei – Kolek Zsolt összefoglalója.

Interjú – Domonkos Andor kutatóorvos nyilatkozik – ne dőljünk be az online térben elérhető rémhíreknek és túlélési recepteknek.

Téma – Tovább súlyosbodott, és a neheze még hátravan, elkerülhető lett volna a járvány? Vuhanban az első megbetegedés november 17-én történt, megkésett járványügyi intézkedések. Mikorra érhet véget a járvány? Hasonló forgatókönyveket láthattunk az 1918 és 1921 között tomboló spanyolnátha esetében is, amely súlyos áldozatokat követelve idővel belesimult a szezonális megbetegedésekbe. Mire számíthatunk idehaza? Elkerülhetetlenné válik, hogy hamarosan tömegessé váljanak a megbetegedések. A karanténszabályok szigorú betartása mellett az epidémia Szlovákiában várhatóan csak nyár elején fog tetőzni – foglalja össze Kolek Zsolt.

Piac – A vírus és a logisztika – a bankoknak segíteniük kell. A kamionosok biztonságérzete romlik, a hazaiak aggodalma nagy lelki terhet ró rájuk, nehéz megtartani a munkakedvet. Köszönettel tartozunk a sofőröknek – írja elemzésében Matus Tibor.

Vállalkozz okosan – A minőségi magyar pálinkának van piaca
Paragrafus – Az örökösödés nemzetközi vonatkozásai (II.)

Múltunk – Böszörményi István egy Losoncon elmaradt kiállítás képeiről ír.

Kultúra: Csorba László Márairól és Olaszországról nyilatkozik.

Kultúrtörténet: A magyar térképeszet kiemelkedő alakja – Mikoviny Sámuel
Őstörténet: 
A mohácsi csata

Nyolc éve vár a felújítás befejeztére a krasznahorkai vár, a jelenlegi állás szerint 2023-ra szól az ígéret, hogy befejeződnek a munkálatok. Malonya: A virágos gróf öröksége. A pozsonyi Orvosi és Természettudományi Társulat fejlődése 1856 és 1906 között.

Hírdetés

Tóbisz Titusz: Kell egy jó bölcső! – elárulja, honnan jött a színház, zene szeretete, mire a legbüszkébb szakmai szempontból, s azt is, milyen szerepeket játszana szívesen. Fehér László, az örökifjú füleki tanár. Egy cserediák Dunaszerdahelyen, Touati Karen, aki ismeri a határait.

A tűzben edzett nő – a galántai Kovács Krisztina gyógyító akarattal néz szembe a világgal. A versenyek nagymestere, a párkányi Kovács Emese. Minden helyzetben fő a derű! – A jó humorérzékkel megáldott Berecz László. Helmeczi Tibor – a Bodrogköz büszkesége.

Kávézó

Gyógyír – Otthon, egészségesen

Kertészkedő – Az illatos ibolya

Barangoló – Terítékem a barcasági hegyóriások a Hazajárókkal

Életmód – Művészet a kifutón

Íz-lelő – Zelleres burgonyaleves, püspökkenyérrel recept.

Szurkoló – Elhalasztották az Európa-bajnokságot. Példát mutatni a kilátástalanság helyett.

A TV műsor 2020. április 4-ig szól. A keresztrejtvényben Woody Allen gondolatát fejthetik meg. A hátlapon Lekenye református temploma látható.

Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg a lapot ITT.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »