A Nébih több mint 1300 kilogramm terméket vont ki a forgalomból

A Nébih ellenőrei két helyszínen összesen több mint 1300 kilogramm terméket foglaltak le. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen tartottak ellenőrzést március 9-én. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérését több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg – írja a Nébih a honlapján hétfőn. A termékek között jelöletlen, lejárt és nem nyomon követhető tételek is akadtak.

A kállósemjéni helyszínen kolbászok és sertéshúsok füstölése, pácolása, valamint sertészsír és tepertő készítése zajlott, emellett fagyasztott sertés- és baromfitermékeket is találtak az ellenőrök, ám mindezt élelmiszeripari tevékenységre alkalmatlan épületekben. A helyszínen talált, összesen 1169,5 kilogramm élelmiszer jelöletlen volt és nyomon követési dokumentációt sem vezettek az egységben, így a termékek eredetére vonatkozó nyilatkozatot nem lehetett igazolni.

A nagykállói vállalkozást „hentesáru-szaküzlet és élelmiszer-vegyesbolt”-nak nevezték, ugyanakkor a Nébih szakemberei élelmiszer tárolására vonatkozó élelmiszer-higiéniai hiányosságokat tapasztaltak. Itt 72 tétel, összesen 169,6 kilogramm lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető élelmiszert is találtak. Jelentős mennyiségben voltak édesipari termékek és húskészítmények is az élelmiszerek között, melyeket a hatóság a helyszínen azonnali hatállyal kivont a forgalomból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »