A NATO újabb hajókat és harci gépeket küld a keleti határára. Erősíti saját jelenlétét a térségben

A NATO újabb hajókat és harci gépeket küld a keleti határára. Erősíti saját jelenlétét a térségben

A katonai szövetség hétfőn tájékoztatott fenti aktivitásairól, miközben Írország arra figyelmeztetett, hogy partjai közelében újabb orosz katonai hadgyakorlat készül és aggályait fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a mozgás az orosz-ukrán konfliktussal lehet összefüggésben.

Eközben az USA által vezetett NATO „elrettentő célzattal“ megerősíti jelenlétét a Balti-tenger környékén. Dánia hadihajókat és F-16-os vadászgépeket küldött Litvániába, Spanyolország szintén hadihajót küld Bulgáriába, ahová várhatóan hamarosan spanyol vadászgépek is érkeznek. Franciaország jelezte, hogy kész arra, hogy Romániába helyezzen át katonai egységeket.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár kijelentettel, hogy a szervezet megtesz minden szükséges lépést szövetségesei védelme érdekében.

Hírdetés

„A kollektív védelem értelmében mindig reagálni fogunk bármilyen lépésre, mely ronthatná a térség biztonságát,“ jelentette ki.

Írország szerint Oroszország 240 kilométerre az ír partvidéktől, nemzetközi vizeken tervez hadgyakorlatot, a terület elmondásuk szerint már az ír kizárólagos gazdasági övezeten belül fekszik.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »