A NATO-tagságról és a balkáni orosz jelenlétről tárgyalt Montenegróban Mike Pompeo

A NATO-tagságról és a balkáni orosz jelenlétről tárgyalt Montenegróban Mike Pompeo

Montenegró NATO-tagként az egész balkáni térség stabilitásának kulcsszereplője, emellett pedig osztja az Egyesült Államok külpolitikai elképzeléseit – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken Podgoricában.

A tárcavezető Milo Djukanovic államfővel és Dusko Markovic miniszterelnökkel tárgyalt a montenegrói fővárosban. A találkozókat követő sajtótájékoztatón a helyi sajtó beszámolója szerint Mike Pompeo felhívta a figyelmet arra, hogy a montenegrói vezetés kész szembenézni a 21. század veszélyeivel.

“Kiberbiztonsági együttműködésünknek köszönhetően sikerült kifejlesztenünk a legújabb rosszindulatú orosz szoftver elleni védekezést, amely most már több millió eszközt véd világszerte” – hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője. Hozzátette, hogy az együttműködés keretében segítenek amerikai diplomaták a kormánynak a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban.

Hírdetés

Mike Pompeo közölte, hogy az Egyesült Államok hamarosan 36 millió dollár értékben ad el könnyű taktikai járműveket a 2017-ben NATO-taggá vált Montenegrónak. Egyben köszönetet mondott a miniszterelnöknek azért, mert országa ígéretet tett arra, hogy betartja a NATO azon követelményét, hogy az ország bruttó hazai termékének két százalékát védelemre fordítsa. Ezt a cél várhatóan 2024-re éri el az Adria-parti ország.

Dusko Markovic kormányfő történelminek nevezte az amerikai külügyminiszter látogatását. Rámutatott, hogy az ország 2006-ban kikiáltott függetlensége óta még nem járt ilyen magas tisztségű amerikai kormánytag Montenegróban. Véleménye szerint a látogatás azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a nyugat-balkáni térség fejlődése, stabilitása és biztonsága iránt.

A sajtótájékoztatón nem hangzott el, de a korábbi bejelentések szerint a felek a tárgyalásaik során Oroszország balkáni destabilizáló tevékenységéről is beszéltek. A 2016-os választásokat megelőzően szerbek és oroszok egy csoportja puccskísérletet hajtott végre Montenegróban, hogy oroszbarát erőket juttasson hatalomra. A kísérlet elbukott, a 14 elkövetőt összesen több mint 69 év börtönre ítélték. A hivatalos Moszkva többször is tagadta, hogy bármi köze lett volna a tervezett puccshoz.
Rövid balkáni útja során Mike Pompeo a NATO-tagjelölt Észak-Macedóniába is ellátogat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »