A NATO tagállamok nagykövetei felkeresték a deveșelui támaszpontot

A NATO tagĂĄllamok bukaresti nagykĂśvetei “szolidaritĂĄsi” lĂĄtogatĂĄst tettek az amerikai rakĂŠtavĂŠdelmi rendszer romĂĄniai tĂĄmaszpontjĂĄn, Deveșelun – kĂśzĂślte szerdĂĄn a G4Media.ro hĂ­rportĂĄl.

A külképviseletek vezetőit Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete hívta meg Deveselura, s elkísérte őket az kormány védelmi minisztere, Nicolae Ciuca volt vezérkari főnök is.

A portĂĄl szerint a lĂĄtogatĂĄs cĂŠlja az volt, hogy a tagĂĄllamok kifejezzĂŠk az ĂŠszak-atlanti szĂśvetsĂŠg melletti kiĂĄllĂĄsukat, olyan kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt, amikor “OroszorszĂĄg egyre erőszakosabban nyilvĂĄnul meg a Fekete-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠben”, Emmanuel Macron francia elnĂśk pedig nemrĂŠg arrĂłl beszĂŠlt, hogy a NATO “agyhalĂĄla” figyelhető meg.

Hans Klemm leszĂśgezte: a NATO marad az eurĂłpai ĂŠs ĂŠszak-amerikai szĂśvetsĂŠgesek legfőbb vĂŠdelmi szervezete, az EgyesĂźlt Államok pedig kĂŠsz megvĂŠdeni szĂśvetsĂŠgeseit az ĂŠszak-atlanti szerződĂŠs ĂśtĂśdik cikkĂŠnek megfelelően – amely szerint a tagorszĂĄgok bĂĄrmelyikĂźk elleni fegyveres tĂĄmadĂĄst valamennyiĂźk elleni tĂĄmadĂĄsnak tekintenek.

Hírdetés

Michele Ramis francia nagykövet arról beszélt, hogy Emmanuel Macron nagy vihart kiváltó kijelentése nem a NATO létjogosultságát vagy katonai felépítésének hatékonyságát kérdőjelezte meg, hanem a politikai egyeztetések javítását sürgette a tagállamok között.

A román védelmi miniszter azt hangoztatta, hogy Románia a jövő évi állami költségvetésből is a GDP két százalékát fogja előirányozni védelmi kiadásokra, és azon kevés tagállam közé tartozik, amely a védelmi költségvetése legnagyobb részét haderőfejlesztésre fordítja.

RomĂĄniĂĄban 2016 mĂĄjusĂĄban avattĂĄk fel az Aegis Ashore rakĂŠtavĂŠdelmi rendszert befogadĂł deveșelui tĂĄmaszpontot, amely rendszerről a NATO kĂśvetkezetesen azt hangoztatja, hogy nem tĂĄmadĂł jellegĹą, hanem arra szolgĂĄl, hogy a ballisztikus rakĂŠtĂĄktĂłl vĂŠdje meg a NATO tagĂĄllamait.

Oroszország viszont a biztonságát fenyegető fegyvereknek tekinti a Lengyelországba és Romániába telepített vagy telepítendő ballisztikusrakéta-elhárító rendszereket, amelyek kilövőállásai szerinte Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak.

A RomĂĄnia ĂŠs OroszorszĂĄg kĂśzĂśtti, amĂşgy is hĹąvĂśs viszony mĂŠg fagyosabbĂĄ vĂĄlt, amiĂłta 2016-ban Vlagyimir Putyin orosz elnĂśk “cĂŠlpontnak” nyilvĂĄnĂ­totta RomĂĄniĂĄt, a Deveșelun hadrendbe ĂĄllĂ­tott amerikai rakĂŠtaelfogĂł rendszer Ăźtegei miatt. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »